Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

RECEPT DANA Napravite tradicionalno makedonsko jelo gravče na tavče po njihovom receptu!

Shutterstock
03.01.2024.
u 11:30

Ovo je originalan recept za grravče na tavče koji će vas oduševiti

Prednost ovog jela je što se može servirati kao samostalno jelo, a može poslužiti i kao izvrstan prilog uz pečeno meso. Budući da je riječ o tradicionalnom makedonskom jelu, recept je sa stranice Makedonske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Sastojci:

  • 500 g krupnog bijelog graha Tetovca
  • 400 g suhih rebara
  • 300 g svježe crvene paprike
  • 200 g svježih rajčica
  • 200 g luka
  • 3 režnja češnjaka
  • nekoliko žlica ulja
  • stručak peršina
  • 1 ljuta papričica
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • malo bijelog brašna
  • sol i papar po želji

VEZANI RECEPT: 

Priprema: Namočite grah u vodi dan prije kuhanja, te ga skuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i skuhajte ih u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala. Nasjeckajte luk i popržite ga na vrućem ulju, a zatim ga zalite vodom koju ste sačuvali od rebra i nastavite pirjati na umjerenoj vatri još 15 min.

Dodajte narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjajte još 10 min. Na kraju zapržite s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zalite s još 300 ml vode od rebra i prokuhajte. Stavite kuhani grah u zemljanu posudu, dodajte kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješajte. Po potrebi nalite još vode od rebra ili običnu toplu vodu. 

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!

Komentara 5

PO
poluprovokator
17:01 03.01.2024.

Pošto u nazivu ima tavče a u opisanom postupku se tavće (tava) ne koristi možda postoji i stari tradicionalni način gsje se spravlja u tavi a ne da se naknadno zapeče u posudi. Ja sve odradim u tavi i bude top.

PI
Pozdrav_iz_Rijeke
13:38 04.01.2024.

Ako se kuha u slanoj vodi, grah ostaje tvrd. Voda se soli tek pred kraj kuhanja. Na kraju se sve mora zapeći u pećnici, to vam uopće ne piše u receptu. Neki ljudi ne vole dodavati rajčicu/paradajz/pomidor jer daje dosta kiseline. Također se može raditi i bez suhog mesa, pa se osjeti baš grah a ne više meso nego grah. Tako da ovaj recept je jedna varijanta ali ne bih rekao idealna, pogotovo ne za kuhanje u slanoj vodi

DT
Don’t look AP
14:55 03.01.2024.

Jelo se zove gravče-tavče. Bez “na”. Pitajte Makedonce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije