Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kralj gljiva

RECEPT DANA Brzi rižoto od vrganja od samo 7 sastojaka

Foto: Shutterstock
1/3
17.10.2023.
u 08:04

Jelima daje bogat, gotovo mesni okus te ima sposobnost intenzivirati okuse. Sezona vrganja je kratka, pa ih dio možete konzervirati ili pripremiti svježe, a donosimo vam recept za rižoto

Poznat kao "kralj gljiva", vrganj može ići u juhe, variva, umake, rižota, omlete i druga jela koja su cijenjena jer je ta gljiva jedan od najbogatijih izvora okusnih aminokiselina. Jelima daje bogat, gotovo mesni okus te ima sposobnost intenzivirati okuse. Sezona vrganja je kratka, no u njima se može uživati tijekom cijele godine jer su pogodni za konzerviranje sušenjem, smrzavanjem i kiseljenjem. A volite li okus svježih vrganja, od njih možete i skuhati rižoto, gotov je u samo pola sata

Gljive je najbolje pirjati ili peći kako ne bi izgubile vodu, s obzirom na to da se od vode uglavnom i sastoje, a da biste prepoznali dobar vrganj potrebno ga je pažljivo pregledati da nije oštećen, a naročito ne žućkastosmeđi ispod klobuka, jer je to znak da je prezreo. Potom treba obratiti pažnju na to da vrganj nema tamnih mrlja po klobuku i malih rupica, koje su znak prisutnosti insekata koji su česti kod većih – starijih vrganja, iako su oni, kažu gljivari, puno i ukusniji, pod uvjetom da su zdravi. Za njegovo branje treba dozvola od Hrvatskih šuma, što iskusni gljivari znaju, jednako kao i gdje ih naći i kako ih ne zamijeniti za drugu vrstu, što se zna događati.

SASTOJCI:

300 g riže Arborio

300 g svježih vrganja

2 glavice luka

2 režnja češnjaka

60 g maslaca

80 g parmezana

sol, papar

voda/temeljac

ulje za dinstanje

 

PRIPREMA:

Vrganje očistiti od zemlje četkicom, narezati ih na ploške. Očistiti luk i češnjak, nakosati na sitno. Luk staviti dinstati, kad se malo zacakli, nakon 10-ak minuta, dodati i češnjak, prepržiti minutu, pa dodati vrganje. Kad gljive uvenu, dodati i rižu, na laganoj vatri okrenuti nekoliko minuta. Potom početi stavljati temeljac ili vodu, dodaje se malo po malo. Temeljac se može lako napraviti i od jednog grincajga koji očistimo i stavimo kuhati u vodu, trebalo bi biti gotovo brzo, kuha se dok povrće ne omekša. Postupno soliti, probati da li je dovoljno slano, ako treba, posoliti još. Kad riža bude al dente, ugasiti vatru, umiješati parmezan i maslac, promiješati i pustiti da se ohladi. Poslužiti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije