Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

RECEPT DANA Jednostavno i brzo napravite ukusni francuski quiche!

Shutterstock
21.11.2023.
u 07:54

Recept koji mnogi obožavaju

Naziv quiche je francuska verzija njemačkog kuchea, što označava kolač – a na što uvelike podsjeća njegov izgled.  Quiche je u osnovi pečeni nadjev, odnosno fila koju na okupu drži hrskavo bogato prhko tijesto. Punjenje klasičnog quichea sadrži mješavinu izlupanih jaja, crème fraîche i komadiće kuhane dimljene slanine uz dodatak soli, papra i muškatnog oraščića.

Tek pred kraj 20. stoljeća quiche je postao planetarno popularan s time da je osnovna receptura vrlo brzo promijenjena, a dodan je luk, sir, gljive, špinat, poriluk, inćuni, masline i mnogobrojni drugi sastojci. Ovo je recept za jedan klasični, francuski quiche u koji ćete se zaljubiti, piše Once Upon a Chef

VEZANI ČLANCI:

Sastojci:

Tijesto:

– 250 g brašna (tip 500)

– 1 jaje

– 120 g maslaca

– 1 žlica kiselog vrhnja

– malo soli

Nadjev:

– 250 g poriluka

– 250 g blitve

– 200 ml vrhnja za kuhanje

– 2 jaja

– suhi biljni začin

– sol, biber

I još:

– 10 kolutova tanko narezane tikvice

– naribani sir za posipavanje

Priprema:

Tijesto: U posipano brašno dodati na listiće narezan maslac i dobro ga umjestiti s brašnom, zatim dodati umućeno jaje i kiselo vrhnje, sol. Tijesto dobro izmijesiti. Kad bude gotovo staviti ga u hladnjak na sat vremena.

Nadjev: Blitvu i poriluk blanširati, ocijediti i dodati u pripremljeno vrhnje za kuhanje pomiješano sa začinima i umućenim jajetom. Izvadite tijesto iz hladnjaka, prstima ga rasporedite po namašćenom plehu za quiche, s tim da tijesto rasporedite i po rubovima. Tijesto izbosti vilicom na više mjesta, staviti nadjev, pa preko po želji tikvice i ribani sir. Quiche peći na 200 stupnjeva oko 35 minuta. Kada bude pečen, ostaviti da odstoji barem 15 minuta, a zatim ga poslužiti.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije