Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednostavno

RECEPT DANA Domaći kesten-pire u kombinaciji s tučenim šlagom

Foto: Shutterstock
1/3
21.10.2023.
u 10:48

Ovi jesenski plodovi konzumiraju se i pečeni, kuhani, izvrsni su i u juhama, umacima, namazima, kolačima, tjestenini, bombonijerama, kao nadjev u patki, teletini, lignjama...

Plod ima veliku nutritivnu vrijednost, a kako ne sadrži gluten, na cijeni je i lako probavljivo kestenovo bezglutensko brašno. Brašno kestena pomiješano s brašnom žitarica daje tako punovrijedna peciva i kruh, a zbog njegovih su ga svojstava stari Grci nazivali žirom bogova, dok voćku koja nam ih nesebično daje u Aziji nazivaju i stablom kruha.

Lako je probavljiv i u njemu se nalaze vitamini B, A i C, kalij i fosfor, kalcij, magnezij, sumpor, željezo, bakar...

Sve vrste kestena u Hrvatskoj spadaju u europski pitomi kesten latinskog naziva Castanea sativa, dok je grupa maruna velika oplemenjena sorta pitomog kestena. Po organoleptici i veličini među kestenima u Hrvatskoj prednjače lovranski maruni, zvijezde poznatih lovranskih Marunada s kojima se natječu i kostajničke Kestenijade.

Od pitomoga kestena sve je iskoristivo – drvo, plod, list i cvijet. Nekada su se maruni pekli pa mljeli i kuhali kao nadomjestak za kavu, a od kestenova meda radila se medica. Zamamni plodovi, njegov profinjen okus i fina tekstura savršeno se slažu u jednostavnoj kombinaciji s tučenim vrhnjem, no konzumiraju se i pečeni, kuhani, izvrsni su i u juhama, umacima, namazima, kolačima, tjestenini, bombonijerama, kao nadjev u patki, teletini, lignjama...

Mi danas donosimo klasik – kesten-pire!

 

Domaći kesten-pire

Sastojci:

1 kg kestena

500 ml punomasnog mlijeka

2 vanilin šećera

20 g bijelog šećera

25 ml ruma

tučeno slatko vrhnje po želji

Priprema:

Skuhati kestene u vodi i oguliti ih. Kako se najbolje gule dok su još vrući, držati ih poklopljene u loncu da što dulje ostanu topli. Nakon toga usitniti oguljene kestene u pire. Naliti mlijeko, dodati šećer i rum pa kuhati dok kesteni ne upiju mlijeko i dok se sve ne prožme, miješajući. Ako se čini da je smjesa pregusta, dodati mlijeka, a ako je prerijetka, kuhati malo dulje. Kada kesteni upiju mlijeko i napravi se gusta smjesa, protisnuti je u stroju ili kroz prešu koja se inače koristi za kuhani krumpir/čvarke. Poslužiti uz šlag.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije