Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije kao u filmu

Razlozi opadanja seksualne želje kod žena su...

'seksbroj101_nnn_ekr_170610'
''
31.12.2012.
u 08:00

Stručnjaci objašnjavaju da je za pad seksualne želje kod žena zaslužan - pad testosterona... Ali i neki drugi faktori...

Danas nas filmovi i TV serije nameću pomisao da je svaka žena \"zarobljena\" s gotovo nezasitim libidom, ali ima sve više dokaza da ta slika ne odgovara istini. Žene mogu biti pogođene gubitkom spolnog nagona u bilo kojoj dobi, a životne promjene poput poroda i menopauze također mogu igrati veliku ulogu. Istraživanja u Velikoj Britaniji i SAD-u koje su uključile na tisuće žena svih dobi ukazuju da je od 30 do 50 posto žena pogođeno duljim razdobljima s vrlo malo ili bez seksualne želje. Druga istraživanja pokazala su da više od trećine žena ni ne očekuje da doživi orgazam, a neke izbjegavaju seks jer im je previše bolan.

Razlozi mogu biti biološke ili psihičke pa čak i socijalne prirode, no jedno je sigurno - gubitak seksualne želje za ženu kao i za njenog partnera može biti - razarajuća.

- Nema sumnje da to izaziva depresiju i čitav niz glavobolja, bolova i drugih naizgled nepovezanih fizičkih problema. Jer, dobar seks je dio općeg blagostanja za većinu ljudi - smatra seksualni psihoterapeut Mike Perring.

Biološki uzrok je...

Stručnjaci objašnjavaju da je za pad seksualne želje kod žena kriv - pad testosterona. Zdrava mlada žena ima deset puta više testosterona nego estrogena u svom tijelu, i on regulira raspoloženje, energiju i seksualnu želju.

Proizvodnju ovog, inače \"muškog\" hormona stimilira redovit seks, a jednom kada žena izgzbi interes za seks, teško izlazi iz začaranog kruga. Pa zašto onda žene ne uzimaju nadomjestke? Oni su kod žena nepouzdani jer su znanstvenici pokusima otkrili da uzimanje testosterona u svrhu liječenja seksualnih disfunkcija kod žena može izazvati stvaranje krvnih ugrušaka ili rast dlaka i razvoj ostalih muških obilježja.

Stres, lijekovi, menopauza...

Ginekolog Martin Godfrey Central London Healthcare kaže da umjetno podizanje libida kod muškaraca putem Viagre, pogoršava probleme.

- Mnoge žene imaju muža koji iznenada želi više seksa, pa se one osjećaju pod pritiskom i nesigurno - objašnjava Godfrey.

Za tisuće žena i podizanje razine svakodnevnog stresa, pojačan teškom gospodarskom situacijom, uništava njihov libido. Tada dolazimo do ključnog - stres je ubojica proizvodnje testosterona.

- Ako ste pod stresom, možete proizvoditi hormon kortizol, što pak dovodi do proizvodnje drugog hormona prolaktina ili \"celibat\" hormona. To je isti hormon koji proizvode dojilje kako bi se smanjio rizik da se sljedeća trudnoća dogodi prebrzo. Stoga znatno smanjuje libido. To je začarani krug - kaže ginekologinja Sarah Brewer.

Osim toga, istraživanja su dokazala da oko 150 najčešće propisivanih lijekova također imaju negativan utjecaj na želju, od kontracepcijskih pilula, antidepresiva, lijekova protiv bolova i smanjenje krvnog tlaka.

A tu je i menopauza. U studiji provedenoj na 8000 žena u postmenopauzi, dvije od pet Britanki reklo je da joj je promjena uništila seksualni život. Kao razlog navodi neugodu za vrijeme seksa, a znanstvenici objašnjavaju da se radi o isušivanju tkiva.

 

Komentara 1

AN
Antiša
19:35 01.01.2013.

Nedostatak sredstava za život i nedostatak ljubavi i poštovanja jedini su krivci za nevođenje ljubavi. Sve drugo su bajke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije