Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Raženi kruh dobar je za stolicu

kruh
Arhiv VL-a
24.02.2010.
u 13:03

Svakodnevna konzumacija vlaknima bogatog raženog kruha ubrzava pražnjenje crijeva i do 40 posto brže nego laksativnim sredstvima, pokazala je nova studija Sveučilišta u Helsinkiju.

Svakodnevna konzumacija vlaknima bogatog raženog kruha ubrzava pražnjenje crijeva i do 40 posto brže nego laksativnim sredstvima, pokazala je nova finska studija. A uzme li se u obzir da "zatvor" muči gotovo trećinu stanovnika zapadnih zemalja, najčešće zbog loše prehrane i neuzimanja dovoljne količine tekućine, to što raž osigurava jednu i pol stolicu tjedno nipošto nije zanemarivo, donosi Journal of Nutrition.

Studija provedena na Sveučilištu u Helsinkiju otkrila je i da takav učinak uzrokuje tvar kojom je raž bogata - arabinoksilan. Ona potiče bakterijsku fermentaciju vlakana u debelom crijevu i omogućuje stvaranje kratkolančanih masnih kiselina. Te kiseline, pak, ubrzavaju peristaltiku, snizuju i pH u crijevima, onemogućujući time enzimatsko djelovanje nekih patogenih bakterija i čuvanje crijevne ravnoteže. Inače, dinamika pražnjenja crijeva individualna je pa se normalnim smatra kad je to dva do tri puta dnevno kao i dva do tri puta tjedno.

Ključne riječi

Komentara 4

RU
Rumba
15:15 24.02.2010.

Vijest nema blage veze s istinom ... Znam ljude kaj gotovo čitav svoj život jedu samo raženo, a creva su im doslovce zacementirana ....Čista beton liga, bog ti jadan ... Ni najveći štoplini ih ne bi otvorili ... Kad oni nesretnici uđu u WC, započnite smjesta svoju bežaniju ...U suprotnom ćete požaliti ...

OB
-obrisani-
02:50 27.02.2010.

http://www.youtube.com/watch?v=MKl56BIFYbQ

Avatar LaMer
LaMer
13:21 24.02.2010.

Je to je istina . Ak je dosta trdi , more se z njega lepi štokrl shoblati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije