Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razbijanje mita

Razbijanje mita: Antioksidansi ne pomažu u borbi s rakom!

caj
Luka Klun/PIXSELL
28.01.2013.
u 16:31

Znanstvenik James Watson, dobitnik Nobelove nagrade, dokazao da multivitamini usporavaju učinak kemoterapije i radioterapije

Osobe oboljele od raka, pogotovo one s kasnim stadijem bolesti, ne bi smjele uzimati multivitamine koji sadrže antioksidanse jer mogu umanjiti učinkovitost terapije, upozorava znanstvenik James Watson, dobitnik Nobelove nagrade. On tvrdi: dodaci prehrani koji sadrže antioksidanse mogu učiniti više štete nego koristi osobama s kasnim stadijem raka. U svom je znanstvenom radu ustvrdio da se razlog česte neizlječivosti raka u kasnoj fazi krije u visokoj razini antioksidansa koje proizvodi zloćudna novotvorina. Na taj se način ometa ili čak potpuno zaustavlja djelovanje tretmana poput kemoterapije i radioterapije.

Kod zdravih osoba antioksidansi mogu biti korisni jer oni napadaju molekule poznate kao slobodni radikali, koje mogu oštetiti DNK. No, mnogi tretmani za rak koriste slobodne radikale za ubijanje tumorskih stanica, što znači da ih antioksidansi mogu spriječiti u obavljanju te zadaće.

>>Jedan dobar razlog zašto trebate jesti zeleno povrće!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije