Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikotin

Pušači su voljni prestati pušiti radi zdravlja svoga kućnog ljubimca

pas
Martina Berger Bedić
23.06.2010.
u 08:00

Znanstvenici su proučavali utjecaj pušenja na pojavu limfoma u mačaka te raka nosa i pluća u pasa.

Pušači će prije prestati pušiti radi zdravlja svoga kućnog ljubimca, nego radi sebe, piše časopis Tobacco Control. Znanost je već dokazala štetnost pasivnog pušenja kod ljudi, a znanstvenici su nedavno istraživali štetnost duhanskog dima za životinje. Ispitivali su pojavu limfoma u mačaka te raka nosa i raka pluća u pasa.

Također su istraživali povezanost pasivnog pušenja s alergijskim reakcijama u pasa te bolesti očiju, dišnih tegoba i dermitisa u ptica.

Znanstvenici su anketirali 3300 vlasnika kućnih ljubimaca u Michiganu. Za svakog trećeg ispitanika spoznaja da je duhan štetan za zdravlje ljubimca dovoljan je razlog za prestanak pušenja.

Radi zdravlja životinje, među nepušačima bi njih 16 posto bilo spremno zatražiti od partnera s kojima žive da prestanu pušiti, a 24 posto zatražilo bi partnera da puši na otvorenom.

Znanstvenici su zaključili da bi zdravlje životinje moglo biti djelotvoran argument u kampanji protiv pušenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije