Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTIVNOST

Psi pomažu trudnicama da ostanu fizički aktivne

pas šetnja
16.02.2012.
u 14:21

Trudnice koje su imale pse za kućne ljubimce više su se kretale od onih koje nisu

Kako se trudnicama preporučuje kretanje, ne čudi da su znanstvenici otkrili da su im najbolji saveznici za fizičku aktivnost psi.

Istraživanja Waltham Centra za brigu o ljubimcima i znanstvenika sveučilišta u Liverpoolu, naime, potvrdila su ono što nalaže i zdrav razum – trudnice koje su imale pse više su se kretale. Ovo se pokazalo naročito korisnim kod žena kojima je u trudnoći dijagnosticiran trudnički dijabetes, zbog čega je potreba za kretanjem bila još izraženija.

Postoji, naime, povećana zabrinutost medicinskih stručnjaka o zdravstvenim rizicima vezanim za prekomjernu težinu u trudnoći. Prethodna istraživanja pokazala su da prekomjerna težina u trudnoći može povećati rizik od zdravstvenih komplikacija i dovesti do pretilosti djeteta.  
 
Biti aktivna i u trudnoći glavna je strategija za borbu protiv prekomjerne tjelesne težine. Ovim istraživanjem stručnjaci su otkrili da će trudnice koje imaju psa ostvariti preporučene dnevne tjelesne aktivnosti brzom 30-minutnom šetnjom. U kombinaciji sa zdravom prehranom, šetnja sa psom mogla bi biti dio strategije za održavanje tjelesne težine i zdravlja.
 
– U trudnoći je teško postići zadane ciljeve vježbanja. Postoji dokaz da vježbanje sa psom može dovesti do veće motiviranosti i učinkovitosti. Šetnja sa psom zabavna je aktivnost s malo rizika koja može imati pozitivne učinke na zdravlje – i majke i djeteta, komentirala je dr. Sandra McCune, voditeljica istraživačkog programa u Centru Waltham.
 
Istraživači su također otkrili da unatoč tome što imaju psa, dio žena u istraživanju uopće ne ide s njim u šetnju niti redovito vježba.

– To postavlja važno pitanje o tome kako potaknuti trudnice na šetnju sa psom i osigurati da i trudnice i psi od toga imaju koristi – dodala je dr. McCune.

Komentara 1

LI
liliZG
14:59 16.02.2012.

osim , naravno onih trudnica koje moraju strogo mirovati...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije