Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJSKA POSLA

Prvorođena djeca su sebična i nesklona suradnji

obitelj
Photos.com
12.12.2009.
u 16:37

Smatra se kako dolazak mlađeg brata ili sestre ima dugotrajan učinak na osobnost prvorođenog djeteta, zbog čega su sumnjičavi prema drugima.

Trebate pomoć? Nemojte ju tražiti od najstarijeg djeteta. Istraživanja su, naime, dokazala kako su prvorođena djeca najsebičnija i najmanje sklona suradnji. Smatra se kako dolazak mlađeg brata ili sestre ima dugotrajan učinak na osobnost prvorođenog djeteta, zbog čega su sumnjičavi prema drugima.

Iznenađujući su rezultati, Sveučilišta Montpelier, pokazala kako su djeca jedinci jednako darežljivi kao i djeca koja su rođena kao drugo ili treće dijete u obitelji. Stručnjaci smatraju kako to govori u prilog tome da razlog za kooperativnost ne leži samo u tome da dijete nikada prije poznavalo svijet bez brata i sestre već da je riječ o nečem zajedničkom prvorođenima, zbog čega im je teže vjerovati drugima.

- Prebacivanje iz položaja jedinog djeteta na dijeljenje te pozicije s braćom čini se rezultira smanjivanjem suradnje kod njih., navodi se u studiji.

Drugim riječim, šok zbog toga što više nisu u centru pažnje svojih roditelja ljulja njihovo povjerenje zbog čega postaju kritični prema motivima tuđih ljudi.

Ovo nije prva studija koja se bavila povezivanjem redosljeda rođenja s osobnošću. Prema prethodnim studijama, prvorođena djeca imaju nešto veći IQ što se pripisuje nepodjeljenoj pažnji roditelja fokusiranoj na njih od početka života. Također je primjećeno kako su najstarija djeca konzervativnija, ukočenija i anksioznija od svoje mlađe braće i sestara koji se s druge strane puno lakše nose sa stresom.

Primjećeno je i to da su najmlađa djeca niža rastom što se pak pripisuje kompeticiji za hranu, pažnju, novac i ljubav s ostalim što uzima svoj danak u konačnoj visini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije