Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIZIČNA PREHRANA

Proteinske dijete osim struka smanjuju i mozak

meso
Željko Hladika/Večernji list
21.10.2009.
u 18:00

U testiranjima provedenim na miševima koji su hranjeni isključivo prema pravilima Atkinsonove dijete, odnosno hranom bogatom proteinima, otkriveno je kako im je mozak postao pet posto lakši nego prije novog režima prehrane.

Proteinske bi dijete osim struka mogle smanjiti i mozak, ali i povećati rizik od dobivanja Alzheimerove bolesti u kasnijoj životnoj dobi.

Naime, u testiranjima provedenim na miševima koji su hranjeni isključivo prema pravilima Atkinsonove dijete, odnosno hranom bogatom proteinima, otkriveno je kako im je mozak postao pet posto lakši nego prije novog režima prehrane. No, ono što je još važnije područja ključna za memoriju bila su nerazvijena.

Iako još nije potvrđeno da proteinska dijeta ima isti učinak i na ljude, već je od prije poznato kako dijete bazirane na ne-masnoj prehrani smanjuju rizik od demencije, što bi išlo u prilog ovim novim saznanjima.

Kako se broj oboljelih od Alzheimerove bolesti iz godine u godinu povećava, istraživači objašnjavaju da bi svaka nova metoda koja može smanjiti broj oboljelih mogla imati ključan učinak na javno zdravstvo.

Jedan od glavnih stručnjaka po pitanju Alzheimerove bolesti, Sam Gandy, proučio je efekt različitih dijeta uključujući i navedenu Atkinsonovu. Zaključeno je kako najvjerojatnije velike količine proteina čine mozak osjetljivijim te ubrzavaju odumiranje stanica.

- Potvrdimo li kako napredovanje Alzheimerove bolesti može biti usporeno, pa čak i u potpunosti izbjegnuto zdravom prehranom, napravit ćemo ogroman korak naprijed u liječenju - objasnio je doktor Gandy dodavši kako je poznato da pretilost u srednjim godinama povećava rizik od Alzheimera u kasnijoj dobi čak i ako se do tog vremena smanji kilaža osobe.

Atkinsovu je dijetu, koja promovira zamjenu kruha i krumpira odrescima, svojedobno, na vrhuncu njezine popularnosti, slijedilo preko tri milijuna Britanaca. No, brzo se odustalo od novog režima prehrane nakon što su na površinu isplivale nuspojave poput zatvora, naglih promjena raspoloženja kao i nepotvrđenih spekulacija da može povećati rizik od bolesti srca i oštećenja bubrega.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije