Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ups...

Prorjeđivanje vlasišta nije rezervirano samo za muškarce

kosa, djevojka, žena, (1)
Foto: Thinkstock
28.08.2013.
u 11:00

Najčešće se prorjeđivanje zbiva i na sekundarnim područjima, a može zahvatiti i obrve te trepavice...

Gubitak kose estetski je problem koji ne pogađa samo muškarce. Uglavnom se piše o ćelavosti kao muškom problemu, ali moramo reci da je to problem svake pete žene. Kod muške ćelavosti razlikujemo dva dominantna tipa ćelavosti, prednji obostrani sa napredovanjem ka natrag , te centralni-krunoliki koji se također siri jednoliko ka periferiji. Često su zastupljena oba oblika kod jedne osobe, a sve uglavnom determinira nasljedna sklonost i testosteronski status osobe.

Žene ćelave na drugačiji način…

Kako je navedeno, statistika pokazuje da svaka 5. zena ima gubitak dlakavosti. Može se raditi o prolaznoj: difuznoj ili regionalnoj alopeciji uzrokovanoj: stresom, postpartalnim promjenama, autoimunom bolesti, estrogenskim disbalansom, ili cak gljivičnim promjenama. Tada je to obično privremena promjena.

Ali ako se radi o sukcesivnom permanentnom stanjivanju i prorjeđivanju vlasišta -uzroci su obično određeni statusom hormona i nasljednim faktorima. Sa starenjem se stanje pogoršava pa žene pribjegavaju kamuflaži perikama,ekstenzijama, uporabi lijekova koji zaustavljaju daljnju progresiju, ali ne nadomjeste gubitak vlasi. Prorjeđivanje se zbiva i na sekundarnim područjima, a može zahvatiti i obrve te trepavice.

Kirurgija ima niz mogućnosti popravljanja i kamufliranja prorijeđenih područja. Mogu se primijeniti pojedinačni folikuli kod trepavica i obrva ili pak manji mikro režnjevi, koji se uzimaju s drugih područja - kože: ekstremiteta, pazuha, spolovila.

Kamufliranje prorijeđenog vlasišta kose transplantacijom peceva s periferije gdje je obično gusta kosa, ili pak pribjegavanje rješenjima režnjeva i tkivnim ekspanzijama sto je rjeđe potrebno (opekline, ožiljci i drugi stečeni deformiteti).

Značajno je shvatiti da je moguće postići poboljšanje, ali nikako raniju gustoću iz mladih dana, tako da kirurgija poboljšava i pomaze u kamufliranju stečenih gubitaka.

Svakako je potrebno realno prihvatiti mogućnosti i uskladiti ih sa željama u suradnji sa stručnim osobama sto se odnosi na: prethodne obrade; hormonski status, dermatološka analiza, pregled dermatologa, plastičnog kirurga, piše Zoran Veir, prenosi Wish.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije