Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Prirodne ljepote Labinštine

Labin
Foto: TZG Labina
1/4
PR
Autor
PR članak
01.12.2014.
u 15:00

Labin, taj biser srednjovjekovne arhitekture podignut na 320 metara visokom brdašcu, posjetitelje privlači idiličnim i romantičnim vizurama, slikovitim trgovima i uličicama, patricijskim palačama i umjetničkim ateljeima i galerijama. S bedema i utvrde (Fortice) toga mirnoga i pitomog gradića duge povijesti pruža se pogled na Rabac, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj te unutrašnjost Istre. Labin, povijesnog imena Albona, ponosno čuva svoju prošlost, od liburnijskih korijena preko poznate Labinske republike kao i spomen na poznate Labinjane – protestantskog reformatora Matiju Vlačića Ilirika, izumitelja brzinomjera Josipa Belušića i druge.

U Narodnom muzeju Labin čuvaju se vrijedni povijesni artefakti, a posebno je atraktivan dio postava posvećen Labinskoj republici, smješten u podzemlju barokne palače Battiala-Lazzarini. Tako se u Labinu i danas čuva uspomena na Sentonu, liburnijsku božicu i zaštitnicu putnika. U Labinu je vrijedno vidjeti i gradska vrata Sanifor, župnu crkvu iz 14. st., crkvicu Gospe Karmelske te, na izlazu iz starogradske jezgre, i Gradsku ložu.

Iako je Rabac poznat kao ljetovalište, i to još od davne 1876. godine kada je ondje stigao engleski putopisac i književnik Richard F. Burton i nadaleko pronio glas o njegovoj ljepoti, u Rapcu ćete pronaći dovoljno sadržaja za odmor i izvan ljetne sezone. Primjerice, i zimi možete opušteno šetati po uređenoj šetnici koja prolazi uz more i uživati u pogledu na uspjenjene valove.

Labin i Rabac imaju odlične uvje- te za aktivni odmor tijekom cijele godine. Klimatski tu se spajaju morski i gorski zrak, a prirodne ljepote ne uključuju samo more i plaže, već i brdske krajolike. Stoga je ovo područje pravi raj za ljubitelje biciklizma, trekinga, planinarenja, pješačenja i sportova na vodi. Uređeno je sedam pješačkih staza za rekreativce koji, dok se rekreiraju, mogu uživati u krajolicima Labinštine. Tijekom cijele godine organiziraju se biciklističke i treking utrke te rekreacijska planinarenja.

Zanimljive su posjetiteljima i labinske šterne, odnosno bunari. Nekad su se na njima stanovnici opskrbljivali vodom, dok su bogataške obitelji gradile šterne za skupljanje kišnica u dvorištima svojih palača.

Ako se najbolje opuštate u miru i tišini kuća daleko izvan grada, tada je Labinština pravo mjesto za vas. U više obnovljenih ruralnih kuća i stancija možete pronaći miran kutak.

Turističku ponudu Labina i Rabca dopunjuje i izvrsna gastronomija, koja se temelji na samoniklom jestivom bilju i gorkom povrću, maslinama i maslinovom ulju, kozjem i ovčjem siru, gljivama, medu, smokvama, bademima, prušutu i kobasicama, tartufima i drugim autohtonim namirnicama od kojih se ovdje spravljaju jednostavna, a slasna jela.

Staze i šetnice
Posjetitelji se u Labinu i Rapcu mogu prepustiti rekreativnim aktivnostima na sedam staza i šetnica, i to tijekom cijele godine. To su: Sentonina staza Labin – Rabac, Šetnica skrivenih čari – Rabac, Staza božanstvenih izvora – Labin, Rabac; Staza svetica –

Labin, Šumber, Raša, Sveta Marina, Sveti Martin; Staza Svetog Flora – selo Kranjci, Staza Sv. Lucije – Skitača, Staza kadulje – Skitača.

U prosincu, od 5. do 28., u Labinu će biti otvoreno klizalište pod šatorom, što je atrakcija ne samo za Labinjane nego i za njihove goste. U povodu blagdana Sv. Lucije 13. prosinca organizirano je pješačenje na Skitaču, a polazak je sa starogradskog trga u 8 sati.

Želite prijaviti greške?