Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lijek za mamurluk

Previše ste popili prošlu noć? Ovo su najbolja rješenja za mamurluk

shutterstock
01.01.2024.
u 11:45

Iako dehidracija nije jedini uzrok mamurluka, ona pridonosi mnogim njegovim simptomima, kao što su povećana žeđ, umor, glavobolja i vrtoglavica.

Konzumiranje alkohola, osobito previše, može biti popraćeno raznim nuspojavama. Najčešći je mamurluk, sa simptomima koji uključuju umor, glavobolju, mučninu, vrtoglavicu, žeđ i osjetljivost na svjetlo ili zvuk. Kako biste lakše preboljeli mamurluk, Healthline donosi nekoliko trikova.

Pojedite dobar doručak: Obilni doručak jedan je od najpoznatijih lijekova za mamurluk. Jedan od razloga je taj što dobar doručak može pomoći u održavanju razine šećera u krvi. Iako niske razine šećera u krvi nisu nužno uzrok mamurluka, često su povezane s njim. Nizak šećer u krvi također može doprinijeti nekim simptomima mamurluka, kao što su mučnina, umor i slabost. 

VEZANI ČLANCI: 

Osim što pomaže u smanjenju određenih simptoma mamurluka, zdrav doručak može osigurati važne vitamine i minerale, koji se mogu iscrpiti prekomjernim unosom alkohola.

Dobar san: Alkohol može uzrokovati poremećaje spavanja i može biti povezan sa smanjenom kvalitetom i trajanjem sna kod nekih pojedinaca. Iako male do umjerene količine alkohola u početku mogu potaknuti san, studije pokazuju da veće količine i kronična uporaba mogu u konačnici poremetiti obrasce spavanja. Iako nedostatak sna ne uzrokuje mamurluk, može ga pogoršati.

Umor, glavobolja i razdražljivost simptomi su mamurluka koji se mogu pogoršati nedostatkom sna. Dobar san i dopuštanje vašem tijelu da se oporavi može pomoći u ublažavanju simptoma i učiniti mamurluk podnošljivijim.

GALERIJA: Teško ponosite alkohol? Pomoću ovih trikova lakše ćete 'preživjeti' svaki mamurluk!

1/3

Ostanite hidrirani: Konzumacija alkohola može dovesti do dehidracije na nekoliko različitih načina. Prvo, alkohol ima diuretski učinak. To znači da povećava proizvodnju urina, što dovodi do gubitka tekućine i elektrolita koji su potrebni za normalno funkcioniranje. Drugo, prekomjerne količine alkohola mogu uzrokovati povraćanje, što dovodi do još daljnjeg gubitka tekućine i elektrolita.

Iako dehidracija nije jedini uzrok mamurluka, ona pridonosi mnogim njegovim simptomima, kao što su povećana žeđ, umor, glavobolja i vrtoglavica. Povećanje unosa vode može pomoći ublažiti neke simptome mamurluka, pa čak i spriječiti ih u potpunosti.

VEZANI ČLANCI:

Pokušajte uzeti neke od ovih dodataka: Iako su istraživanja ograničena, neke studije su otkrile da određeni dodaci prehrani mogu ublažiti simptome mamurluka. Ispod je nekoliko dodataka za koje je istražena njihova sposobnost smanjenja simptoma mamurluka:

Đumbir: Jedno istraživanje pokazalo je da kombiniranje đumbira sa smeđim šećerom i ekstraktom mandarine poboljšava nekoliko simptoma mamurluka, uključujući mučninu, povraćanje i proljev.

Ulje boražine: Jedna studija proučavala je učinkovitost dodatka koji sadrži ulje boražine i ulje dobiveno iz sjemenki zvjezdanog cvijeta. Studija je pokazala da smanjuje simptome mamurluka kod 88% sudionika.

B vitamini i cink: Studija objavljena u The Journal of Clinical Medicine procijenila je dijetu 24 sata prije i nakon prekomjernog pijenja te je otkrila da su ljudi čija je hrana i piće konzumirali veće količine cinka i vitamina B imali manje izražen mamurluk.

Zašto se na Silvestrovo nosi crveno donje rublje za sreću?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije