Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važna je priprema

Postporođajna depresija češća kod neplanirane trudnoće

majka, beba, dijete,  (1)
Thinkstock
05.07.2013.
u 11:20

Postporođajna depresija teško je emotivno stanje, a posebno kod majki koje nisu planirale ostati u drugom stanju...

Žene koje su neplanirano ostale trudne imaju 11 posto veće šanse da zapadnu u postporođajnu depresiju, otkrilo je istraživanje sa sveučilišta Sjeverna Carolina. Stručnjaci govore da su te žene tijekom drugog stanja mnogo više zabrinute hoće li negdje pogriješiti i kako će se snaći u nenadanoj ulozi majke, stoga nije ni čudno da nakon porođaja upadnu u depresiju.

U istraživanju je sudjelovalo oko 700 trudnica koje su podijelili u tri grupe: one koje su planirale trudnoću, one koje nisu uopće željele imati djecu i one koje su htjele, ali ne u trenutku kada im se to dogodilo. Zaključili su da je postporođajna depresija češća u prva tri mjeseca kod majki koje su imale neplaniranu trudnoću u odnosu na žene koje su je planirale (pet posto). Isti trend nastavio se i i godinu dana nakon porođaja – 12 posto u odnosu na samo tri posto kod žena koje su planirale trudnoću.

– Mnogi faktori pridonose pojavi postporođajne depresije. Međutim, rezultati našeg istraživanja pokazuju da neplanirana i neželjena trudnoća mogu biti jedan od značajnijih uvjeta za javljanje depresije. Neplanirana trudnoća koja je iznijeta do kraja može ostaviti dugoročne posljedice za ženu. Zato bi liječnici rodilju trebali pitati o tome kako je došlo do začeća kako bi unaprijed procijenili faktor rizika za postporođajnu depresiju – objasnila je koautorica studije Rebecca Mercier, piše Heraldscotland.

Žene koje pate od postporođajne depresije ili tzv. baby bluesa ne mogu u potpunosti uživati u svom djetetu zbog osjećaja iscrpljenosti i komplicirane emocionalne situacije, dok društvo novim majkama odmaže jer im nameće sliku sretne novopečene majke. Rezultati prijašnjih istraživanja pokazuju da na svaku majku koja pati od postporođajne depresije dolazi i jedan otac.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije