Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razbijen mit

Popaj ipak nije bio u pravu: Ako jedete špinat, nećete imati mišiće poput njegovih

Popaj
Foto: Screenshot
1/4
08.11.2016.
u 11:54

Nakon provedenog testa o količini željeza u špinatu, netko je tada pogrešno evidentirao da ga na svakih 100 grama u toj vrsti povrća ima od 35 do 40 miligrama.

Špinat, lisnato zeleno povrće na čiju konzumaciju mnogi roditelji često primoravaju svoju djecu, nije tako bogat željezom kao što se dosad vjerovalo, tvrde njemački znanstvenici. 

"To je jedna od najpoznatijih nutricionističkih pogrešaka", kaže Helga Strube iz Njemačkog saveza nutricionista, a plod je 'tipfelera' iz 19. stoljeća.

Nakon provedenog testa o količini željeza u špinatu, netko je tada pogrešno evidentirao da ga na svakih 100 grama u toj vrsti povrća ima od 35 do 40 miligrama.

"Točan podatak je 3,5 do 4 miligrama", kaže Strube. "A to nije dovoljno za mišiće poput Popajevih".

Usto željezo iz biljaka poput špinata nije tako iskoristivo u organizmu kao ono iz mesa.

I u pravilu nijedna namirnica ne može sama potaknuti rast mišića, istaknula je Strube.

>>Ovo je top 10 namirnica koje trebate imati na jelovniku svoje djece: Za bolje pamćenje i zdravlje

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar abakus
abakus
12:10 08.11.2016.

Nije riječ ni o kakvom tipfeleru, nego je lik Popaja izmišljen od strane američkih tvornica koje su konzervirale špinat kako bi potaknule veću prodaju tih konzervi. Dakle, riječ o najobičnijoj propagandi, u kojoj se onda, naravno, kao i kod svakee reklame, debelo pretjeruje. No špinat je u svakom slučaju vrlo korisna i zdrava namirnica i drago mi je da je moja djeca obožavaju (evo ga upravo danas imamo za ručak)... uz pomoć Popaja ili bez njega. :)

DU
Duba
12:14 08.11.2016.

i ja sam odmah poslije crtića htio jesti špinat! naškodilo mi nije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije