Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
puno posla

Pogodite odakle Djedu stiže najviše pisama i čestitki

Djed Mraz pisma
Foto: ilustracija
1/2
24.12.2013.
u 08:05

Omiljeni blagdanski lik primio je ove godine, prema podacima Međunarodne poštanske unije, oko sedam milijuna pisama, a broj pošiljaka i čestitaka ove godine u svijetu je za blagdane za čak 54 posto veći nego 2010.

Dragi Djede: Koliko pisama primiš svake godine? Najpopularnijem Djedici, onom Mrazu ili Božićnjaku, kako vam drago, svake godine za Božić stižu milijuni pisama, čestitaka i srdačnih pozdrava iz cijeloga svijeta, sa svim mogućim željama za darove.

CNN si je dao truda i na osnovu podataka poštanskih tvrtki došao do broja pisama ovom omiljenom božićnom liku, ali i drugima koji personificiraju veselje blagdana.

Godišnje se tako najviše pošiljaka odašilje iz Francuske, oko 1,7 milijuna, slijedi Kanada s 1,35 milijuna i Sjedinjene Američke Države s oko milijun pisama godišnje dragom bradonji. Od nama bližih zemalja navodi se Mađarska, iz koje se proslijedi jedva 3000 pisama, iz Austrije oko 6500, a  iz Njemačke 300.000. Zanimljiv je slučaj Finske, u kojoj se evidentiraju i pisma iz cijelog svijeta (budući da je Djedova postojbina Laponija dio te zemlje) - godišnje ih bude 550.000. Hrvatske nema na ovom popisu.

Ove godine Međunarodna poštanska unija, kao organizacija koja usklađuje poslovanje pošti u 192 zemalja članica, očekuje da će kroz ruke djelatnika i listonoša proći oko sedam milijuna pisama i sličnih dopisa, adresiranih Djedu Mrazu i njegovim kompanjonima. Najnaporniji su im dan bili utorak i srijeda 10. i 11. prosinca, kad broj pismovnih pošiljaka za čak 2,3 puta premaši ukupan godišnji broj.

Dobra stvar za tradicionaliste, sklonije pisanju i slanju (olovkom iz ruke i potom lijepljenjem marke, ne mobitelom ili mailom, da ne bi bilo zabune) jest da je ove godine za 54,6 posto skočio broj takvih pošiljaka, u odnosu na 2010. godinu.

Primat Francuske u broju pisama Djedu Mrazu proizlazi iz tamošnjeg običaja kojeg razvija i poštanska služba, kako bi i djecu i mlade, zajedno s njihovim roditeljima, potakla na ovu vrstu komunikacije.

Djed Božićnjak se oglasio: Pročitajte što nam poručuje!
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije