Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napeto među drvećem

Pogledajte kako psi na Sljemenu tragaju za unesrećenima

spašavanje (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/10
02.05.2013.
u 13:15

U vježbi traženja 
i spašavanja unesrećenih 53 vodiča i 60 pasa. Svi psi uvježbali – uspješno!

– Traži! – pokazujući rukom u nekom smjeru kratko bi naredio vlasnik puštajući psa s vodilice. Pas bi strelovito odjurio u pokazanom smjeru, nestao bi među drvećem ili iza zidova ruševne zgrade i nakon kraćeg vremena čulo bi se lajanje. Koju sekundu potom pas bi dojurio vlasniku zadovoljno među zubima noseći komad čvrstog konopa. Uslijedile bi pohvale, nagrade i tapšanje. I onda opet nova naredba i zadatak. 

A sve se opisano događalo jučer od 11 pa sve do 17 sati u šumi oko ruševina nekadašnje sljemenske plućne bolnice Brestovec gdje se treći put zaredom odvijala vježba spasilačkih timova koje čine psi tragači i njihovi vodiči (vlasnici). U vježbi traženja unesrećenih u šumi i među ruševinama sudjelovala su čak 53 vodiča sa 60-ak pasa iz bjelovarskih, zagrebačkih, karlovačkih i varaždinskih stanica Gorske službe spašavanja (GSS), zagrebačkog Kluba za obuku službenih i sportskih pasa (KOSSP) te riječke i samoborske Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa (HUOPP). 

Lajanje – znak pronalaska<span style="\&quot;font-size:" 12px;\"=""> 

– Prva licencija uključuje traganje na otvorenim područjima, šumama, livadama, lavinama, ruševinama, potopljenim područjima... Pas mora proći 10 elemenata i tu se traga za živim osobama. A druga je licencija nadogradnja prve i odnosi se na potragu za smrtno stradalim osobama – upućivao nas je Varga dodajući da se za obuku najčešće koriste ovčarske pasmine. A jedna od voditeljica treninga Petra Čović objašnjavala je da lajanjem pas svom vodiču javlja da je pronašao markiranu osobu koja glumi unesrećenog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije