Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uza zaštitu

Podnevno je sunce ipak dobro u malim količinama

sunčanje
PIXSELL
06.07.2010.
u 12:16

Iako se dosad nije preporučivalo, umjereno izlaganje najjačem suncu može povisiti količinu važnog vitamina D.

Jedno od upozorenja zbog štetnih zraka sunca govori ''od jedanaest do tri drži se u sjeni''. No, čini se da možda ipak ne treba slijepo slijediti ovo pravilo. Znanstvenici sada tvrde da bi se barem kratko vrijeme trebalo izlagati podnevnom suncu.

Centar za istraživanje raka u Velikoj Britaniji namjerava izdati smjernice prema kojima je nepotrebno u potpunosti zabraniti izlaganje suncu tijekom ovog razdoblja, jer to  dovodi do nedostatka vitamina D. Iako se taj vitamina nalazi u mnogim namirnicama, većina ga u tijelu dolazi od izlaganja suncu te nas većina nema dovoljno tog vitamina, a posebno je to slučaj u Engleskoj i Škotskoj.

Udruga namjerava preporučiti boravak na suncu kad je ono najjače uza zaštitu kože odjećom i kremom za sunčanje. Vitamin D ključan je za zdravlje kostiju, apsorpciju kalcija, a može pomoći i u zaštiti od Alzheimerove bolesti.

- Kad govorimo o izlaganju suncu, najbolje je činiti to često i kratko. Ipak, najvažnije je da ljudi upoznaju vlastitu kožu, da shvate koliko vremena mogu provesti na suncu, a da ne riskiraju opekline - kažu iz Centra za istraživanje raka.

Ključne riječi

Komentara 2

PL
pletenica
14:39 06.07.2010.

za 5 god će reći da ovo ipak nije dobro...mislim da ću se držat hlada

OB
-obrisani-
21:47 06.07.2010.

Mudri Indijci, a oni imaju sunčeve svjetlosti u izobilju, ne kupaju se prije večernjih sati. Najzdravije je sunce uoči zalaska i za obnavljanje vitamina D dovoljno je 15-ak (petnaestak) minuta. Zašto riskirati ako je to nepotrebno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije