Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve ih je više

Počela je sezona krpelja: Evo kako se od njih možete zaštititi!

Shutterstock
19.06.2023.
u 07:00

Postoje brojne stvari koje možete učiniti kako biste smanjili šanse da vas ugrize krpelj.

Boravak u prirodi, posebno među niskim raslinjem je rizičan zbog mogućeg kontakta s krpeljima. Sezona kada ih ima najveće je tijekom proljeća i ranog ljeta, iako ih se može naći i u ranu jesen. Nažalost, opasni su i prenose bakteriju Borrelia burgdorferi koja uzrokuje Lajmsku bolest (boreliozu), virus krpeljnog meningoencefalitisa i drugo, piše Health.

Kako se zaštititi od krpelja? Postoje brojne stvari koje možete učiniti kako biste smanjili šanse da vas ugrize krpelj. Slijedite ove savjete kako biste se zaštitili prije, tijekom i nakon boravka na otvorenom. 

VEZANI ČLANCI: 

Nosite bijelo: Male-sićušne krpelje lakše je uočiti na svijetloj odjeći. Kad krenete na stazu, obucite odjeću svjetlijih nijansi. Tako ćete lakše uočiti krpelja na odjeći. 

Pokrijte glavu: Krpelji se ne nalaze samo u travi. Također se nalaze u drveću i grmlju. Ako se očešate o granu, možete slučajno srušiti krpelja. To krpeljima daje priliku da padnu bilo gdje na vaše tijelo, uključujući i glavu. Stavite kapu ili zavežite kosu kako krpelji ne bi došli do vašeg tjemena. Koristite repelent na licu tako da ga poprskate u ruke, a zatim nanesete prstima.

Podignite čarape: Navucite bijele pamučne čarape i u njih uvucite nogavice. Možda nije moderno, ali ćete biti bolje zaštićeni. Svaki centimetar izložene kože je bitan.

Koristite sredstvo protiv insekata: Sredstvo za odbijanje insekata može obeshrabriti insekte da se previše približe. Obavezno slijedite upute na naljepnici. Neki repelenti, poput onih koji sadrže ulje limunskog eukaliptusa ili para-mentan-diol, ne smiju se koristiti kod djece mlađe od 3 godine.

Tretirajte svoju odjeću: Ako danima idete u prirodu, razmislite o nanošenju insekticida permetrina na odjeću. Može trajati do šest pranja. Također možete tretirati svoje čizme i drugu opremu za kampiranje s permetrinom. Prije nanošenja permetrina, trebali biste slijediti upute na naljepnici. Pobrinite se da imate prozračen prostor kada nanosite proizvod i mjesto za sušenje odjeće kada završite s prskanjem. Ne zaboravite raspršiti repelent na kožu koja nije prekrivena odjećom. Što više preventivnih strategija koristite, to ćete biti bolje zaštićeni.

VEZANI ČLANCI:

Držite se sredine: Kada ste na planinarenju ili kada hodate kroz šumovito područje, izbjegavajte rubove staza. Vjerojatnije je da ćete se očešati o visoku travu i grmlje — mjesta na kojima se krpelji zadržavaju— na rubovima staza nego na sredini.

Dvaput provjerite vlažna područja između nabora kože: Krpelji vole tamna, vlažna područja. Provjerite ima li na tijelu krpelja kad se vratite unutra. Usredotočite se na prepone, stražnju stranu koljena i pazuhe kada ih tražite. Imajte pri ruci ogledalo koje će vam pomoći da vidite sve dijelove svog tijela. Također biste trebali držati pincetu u blizini u slučaju da naletite na neželjenog posjetitelja. Ne zaboravite provjeriti i svoju kosu, unutar i oko ušiju te unutar pupka. Još jedno mjesto na koje trebate pogledati je linija grudnjaka, ako nosite grudnjak.

Idite pod tuš: Provjera krpelja cijelog tijela trebala bi biti vaša prva aktivnost nakon boravka na otvorenom. Vaš bi sljedeći posao trebao biti tuširanje. Možete smanjiti rizik od obolijevanja od lajmske bolesti ili drugih bolesti koje prenose krpelji tuširanjem u roku od dva sata nakon što uđete u kuću. Tuširanje može pomoći pri ispiranju nepričvršćenih krpelja. Također vam daje dobru priliku za još jedan pregled cijelog tijela.

Provjerite svoje ljubimce i opremu: Krpelji se ne nalaze samo na ljudima. Mogu dospjeti i na opremu i kućne ljubimce. Kada dođete kući, dvaput provjerite svoju opremu. Provjerite kapute i sve torbe ili drugu opremu koju ste ponijeli sa sobom. Vaši ljubimci također mogu dovesti neželjene posjetitelje u vaš dom, ako nisu zaštićeni.

Studija mnoge zgrozila: Neke vrste kupovnog kruha sadrže tragove ljudske kose i ptičjeg perja!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije