Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pitamo vas

PITANJE DANA Jeste li posadili pšenicu?

Shutterstock
13.12.2023.
u 13:30

Svake godine na blagdan svete Lucije sadi se pšenica

Danas je blagdan svete Lucije, a u narodu je već tradicija kako se tog dana sadi božićna pšenica. Naime, kažu da zrno simbolizira novi život, a zelene vlati vitalnost i snagu. Po tome kako zrnje proklija može se prognozirati kakva će biti ljetina. Ako loše klija, bit će mršava žetva.

Pšenica se stavi u malo vode preko noći, a onda se sljedećeg dana stavlja u posudicu sa zemljom. Kako bi klijanje bilo što uspješnije, posuda se stavlja na toplo mjesto s mnogo svjetla. 

VEZANI ČLANCI:

Sveta Lucija slavi se 13. prosinca te simbolizira svjetlo u zimskoj tami. Lucija dolazi od latinske riječi lux, lucis što znači svjetlost. Sveta Lucija najavljuje Božić kao rođendan svjetla. Tih 12 dana između Svete Lucije i Božića nazivaju se Lucijini dani. U to doba pada i zimski solsticij 21. prosinca. Nakon solsticija dani postaju duži, a danju ima više svjetla. Dvanaest dana do Božića dovoljno je da pšenica naraste i postane bujna. Jeste li vi već posadili svoju pšenicu? Podijelite s nama.

Stručnjak tvrdi: Božićno drvce bi vam moglo pomoći da bolje spavate!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije