Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršćanska tradicija

PITANJE DANA Čega ćete se odreći u korizmi?

Shutterstock
14.02.2024.
u 09:30

Pokorničko razdoblje traje 40 dana plus 6 nedjelja, te se nedjelje ne ubrajaju u Korizmu.

Pepelnicom ili Čistom srijedom katolici započinju još jednu korizmu. Dan je to pokore, razmišljanja, nemrsa i posta koji nas uvodi u razdoblje do Uskrsa. Vrijeme je to dragovoljnog odricanja za vjernike u znak ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću, kojih se spominjemo prikazima križnoga puta, najčešće uoči mise korištenim utorkom i petkom. Korizma svaki put nastupa u drugo vrijeme, a njome kreće i odbrojavanje do velikog blagdana. 

Iako izbor stvari kojih ćemo se odreći u korizmi ne bi trebao biti u središtu naših razmišljanja, mnogi u tom razdoblju ipak pričaju samo o onome čega su se odrekli, a to je zaista širok popis stvari. Nije točno definirano trebate li se i nedjeljom odricati onoga što ste planirali, jer je poznato da se nedjeljom ni ne posti, stoga se svakom pojedincu ostavlja na osobnu odluku da li će se onoga čega se odrekao u korizmi odricati i nedjeljama.

VEZANI ČLANCI:

Ako se želite nečega trajno odreći, onda je bolje odreći se toga i nedjeljama, a ako je vaše odricanje privremenog karaktera onda se nedjeljama ne morate toga odricati. Stvari kojih se ljudi odriču obično su neki uobičajeni poroci poput cigareta, alkohola ili slatkiša, no ima i brojnih drugih mogućnosti. A sada pitamo vas, čega ćete se vi odreći ove korizme? 

Što se događa s tijelom kad prestanemo pušiti? 'Dobrobiti osjećamo već 20 minuta nakon gašenja cigarete'

Komentara 1

BE
Berlioz
11:12 14.02.2024.

Trajno sam se odrekao cigareta, alkohola, mesa i psovanja pa mi je još za korizmu ostalo tek odreći se slatkiša i postiti 19 sati na dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije