Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manje stresa

Pet mitova o štednji u koje trebate prestati vjerovati

računi
VL FOTO
04.04.2011.
u 12:10

Mnogi dočekuju kraj mjeseca praznih džepova i jedva čekaju isplatu teško zarađene plaće. Koja onda opet isto tako brzo "ispari", a novu treba dočekati. Međutim, postoje načini da se troši manje, a ujedno da se i nešto uštedi

Nula ili minus na bankovnom računu, dugovi ili prazna kasica-prasica... poznata vam je ta situacija? Mnogi dočekuju kraj mjeseca praznih džepova i jedva čekaju isplatu teško zarađene plaće. Koja onda opet isto tako brzo "ispari", a novu, pak, treba dočekati. Stres se samo gomila, a mogućnosti za uštedu nema.

Međutim, postoje načini da se troši manje, a ujedno da se i nešto uštedi. Ali onda, kako piše portal Pametna kuna, treba prestati vjerovati u sljedećih pet mitova:  

1) Troškove treba rezati odjednom - Pravi pristup je da si odredite prioritete rezanja troškova. Dobro promislite o tome kako možete obuzdati svoje izdatke i radite na tome svaki mjesec.

2) Nije bitno kojeg dana plaćam svoje račune - Mislite da to nije bitno dok god račune plaćate na vrijeme. Najbolje bi bilo da uzmete trajni nalog za plaćanje računa. Vaši će se računi poplaćati početkom mjeseca (ili kada plaća sjedne) i točno ćete znati s koliko novca još raspolažete.

3) Kontroliranje potrošnje je lako - Troškove kontrolirate jedino ako ste upoznati gdje novac zapravo ide. Možete pokušati plaćati sve karticom i onda ćete na kraju mjeseca vidjeti gdje je novac otišao.

4) Nije bitno kad se "počastite" - Potrošnju na luksuze najbolje je ostaviti za kraj mjeseca. Tako će vam možda i proći volja za dotičnom stvari ili ćete tada vidjeti možete li si to priuštiti. Ako ćete time otići u minus, ne pomišljajte na kupnju. Uspijete li biti disciplinirani – nagradite se!

5) Dug je dopušten - Uvjerenja ste da dug na računu i nije velika stvar dok god ga mjesečno otplaćujete. Ali ako imate dug, imat ćete i većih poteškoća s balansiranjem kućnog budžeta. Stoga, otplata duga neka vam bude prioritet.

>>Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Bjeda
Bjeda
12:34 04.04.2011.

Pametna kuno , da te vidim na cesti-nebi stigao stati.

NI
Nikahr80
13:52 04.04.2011.

Žali bože medijskog prostora, neprimjereno i glupo, taj princip štednje je možda imao smisla prije par godina, danas je ovo o čemu pišete pusta fantazija. Hvala vam na info da je minus dug, to mi nikada nije palo napamet i naravno da ću sada rađe gladovati nego ga koristiti, isto tako naravno da ću ostaviti svoje želje do kraja mjeseca jer ne možda nego sigurno će me do tada proći volja i vidjet ću da nemam novaca za to.

AA
aaaaaaaaaaaa
23:48 04.04.2011.

Totalna je idiotarija pricati o bilo kakvoj štednji dok si ovisan o nekoj prosjecnoj placi. Treba zivjeti i priuštiti si a ne promatrati zivot kako prolazi pored tebe. Hebes svu lovu ako je ustedjena na uštrb samoga sebe, svoga tijela i duha naravno. To su ljudi koji neznaju kako izgleda jedna obicna pizzeria a odlazak u restoran je dogadjaj godine, naravno ako je to ta godina izlaska !!! Sparanje za vrijeme slabije zarade dovodi covjeka do privida bogatstva i taj se nikada nece pokrenuti da zaradi vise ili da promijeni zivot kojega niti nema. O šparanju mozemo pricati tek onda kada se dobije extra placen posao ili pokrene neki uspješan samostalan biznis a sve ostalo je puko prezivljavanje. Stvar je vrlo jednostavna; Treba zaraditi vise nego sto se potroši!! Tko to shvati i potrudi se, imat ce i novaca. Za štednju ???? No pitanje je da li i Hrvatska spada u tu šemu a ako da, za koga ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije