Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Angelus

Papa Franjo: Mir je uvijek moguć

Papa Franjo
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/3
01.01.2015.
u 12:54

Neka ova Nova godina bude stvarno godina mira, kazao je papa Franjo

Mir je uvijek moguć, a u korijenu mira je molitva. Molimo za mir, pozvao je papa Franjo tijekom angelusa koji je izrekao s prozora papinske palače na Trgu sv. Petra prepunom hodočasnika. Na međunarodni Dan mira koji se obilježava svakog 1. siječnja, papa Franjo pozvao je na molitvu za mir u svijetu.

Neka ova Nova godina bude stvarno godina mira, kazao je Franjo. U povodu međunarodnog dana mira Franjo je uputio poruku svim ljudima dobre volje, državnicima, vjerskim čelnicima. Naslov ovogodišnje papine poruke za međunarodni dan mira je „Nikad više robovi nego braća“. Franjo poziva na „globalizaciju solidarnosti“ umjesto sadašnje „globalizacije indiferentnosti“. Milijuni osoba u cijelome svijetu danas se zbog ratova, nasilja, nezaposlenosti i trgovine ljudima nalaze u nehumanim uvjetima i bez dostojanstva. Iskorištavanje čovjeka po čovjeku je odvratni fenomen koji pogađa temeljna prava druge osobe i poništava joj slobodu i dostojanstvo, stoji u papinoj poruci koja poziva ljude dobre volje na zajedničko stvaranje odnosa kojima bi se štovala pravda i solidarnost.

„Moramo priznati kako smo pred svjetskim fenomenom koji nadvladava nadležnosti jedne jedine zajednice ili države. Da bi ga se pobijedilo potrebna je mobilizacija koja ima dimenzije jednake samome fenomenu. Zbog toga upućujem gorljiv poziv svim muškarcima i ženama dobre volje i svima koji su izbliza ili izdaleka, pa i na najvišim institucionalnim razinama, svjedocima pošasti ropstva današnjice da ne budu suučesnici toga zla, da ne okrenu glavu na drugu stranu pred patnjama njihove braće i sestara u čovječnosti, koji su bez slobode i dostojanstva, već da imaju hrabrost dotaknuti Kristovo meso“, stoji u poruci pape Franje.

Prije angelusa, papa Franjo je predvodio misu u bazilici Sv. Petra, dok je na Silvestrovo predvodio večernju i zatim pjev zahvale Te Deum. U homiliji tijekom večernje u bazilici Sv. Petra papa Franjo je upozorio da kada društvo ignorira siromašne osiromašuje do bijede.

>> Papa Franjo: Neka Isus spasi brojnu djecu žrtve nasilja

Komentara 1

EV
evropljanin
20:55 05.01.2015.

dok u sebi nosimo mir i zadovoljstvo mozemo to prenosit i na bliznje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije