Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
super za održavanje

Ovo su najljepše sobne biljke za koje vam ne treba zemlja već samo - voda

Instagram
04.03.2023.
u 15:58

Takve biljke nije potrebno ni zalijevati, već samo poprskati vodom, a one će vam same pokazati koliko često. Naime, kada im nedostaje vlage, vrhovi listova im se počnu uvijati i poprimaju smećkastu boju.

Poznato je kako nijedna biljka ne može preživjeti bez vode i svjetlosti, no ne znaju svi da postoje biljke koje mogu živjeti bez zemlje i koje za uzgoj trebaju samo vodu. Riječ je o takozvanim hidroponskim biljkama koje se uzgajaju hidroponikom; metodom koja u odnosu na obrađivanje zemlje ima brojne prednosti i za koju je potrebno savladati samo nekoliko jednostavnih pravila.

Mnoge biljke koje se uzgajaju ne treba ni pokušati stavljati u zemlju jer u njoj neće rasti, pa ih se preporučuje staviti u mali, može i improvizirani, terarij, s pijeskom ili kamenjem. Osim držanja u terariju, možete ih i objesiti ili položiti na neki element.

Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli

1/8

Takve biljke uglavnom nije potrebno ni zalijevati, već samo poprskati vodom, a one će vam same pokazati koliko često. Naime, kada im nedostaje vlage, vrhovi listova im se počnu uvijati i poprime smećkastu boju. Zato ih je u prostorijama sa suhim zrakom uglavnom dovoljno prskati jednom u pet dana; dok ih jako vlažnim prostorijama treba prskati jednom u desetak dana.

Što je potrebno za uzgoj biljaka u vodi?

  • Svjetlost

Svjetlost je neophodna za fotosintezu i biljka ne može preživjeti bez prave količine svjetla, a biljke koje rastu u vodi, baš kao i one iz zemlje, zahtijevaju različite količine svjetla, pa je za svaku vrstu koju uzgajate najbolje provjeriti što joj točno odgovara.

  • Izbor prave posude

Svaka vodonepropusna posuda će poslužiti, a većina se ljudi zbog vidljivog korijenja odluči za staklene. Ipak, ako vas brine pojava algi zbog izlaganja svjetlu i stajaćoj vodi, upotrijebite neprozirnu (plastičnu, staklenu ili keramičku) teglu.

Kako biste spriječili rast algi možete u teglu dodati i prstohvat ugljena u prahu ili nekoliko komadića drvenog ugljena, a izbjegavajte i metalne posude koje zbog vode korodiraju.

  • Gnjojenje

Iako će se ove biljke ukorijeniti u običnoj vodi, s vremenom će im trebati hrana, no glavnom zahtijevaju 'lakše' gnojivo od biljki koje rastu u tlu, pa ga razrijedite; koliko točno ovisi o biljci i vrsti gnojiva koju koristite.

  • Voda za hidroponske sobne biljke

Najbolja je neklorirana voda, a možete koristiti vodu iz slavine koja je preko noći stajala na sobnoj temperaturi. Većina biljaka treba samo jednom mjesečno promjenu vode, ali to opet ovisi o posudi u kojoj je držite, biljci i količini sunčeve svjetlosti koju dobiva. S vremenom će voda ispariti iz posude, pa ju jednom tjedno nadomjestite i potpuno promijenite kad se počne mutiti.

1. Dječje suze ili Kućna sreća (Baby tears)

Dječje suze (Soleirolia soleirolii) tropska je trajnica koja stvara bezbroj sitnih listova koji ju čine posebnom jer tvore gustu 'prostirku' Ova je biljka dobar izbor za sve početnike, no iako uspijeva pri slabom osvjetljenju, zahtijeva redovitu pažnju. Posebno je popularna kao sobna biljka u terariju.

2. Sretni bambus (Lucky bamboo)

Ovo je jedna od najjednostavnijih biljaka za kućno održavanje, treba joj malo brige i jako malo vode i malo sunca, a ona će vam, prema Feng Shuiju, donijeti sreću, posebno ako se dobije kao poklon. Naime prema Feng Shuiju, Sretni bambus dovodi prirodne elemente; vodu, zemlju, vatru i drvo; u ravnotežu, a vjeruje se i da je idealan primjer biljke iz vode.

Čak i ako se loše brinete o svome sretnom bambusu, on će vjerojatno dugo živjeti.

Prema Feng Shuiju sretni bambus (Lucky Bamboo) u svome okruženju dovodi u ravnotežu prirodne elemente, vodu, zemlju, vatru i drvo. Vjeruje se kako je idealni primjer rasta drva iz vode, a crveni „prstenovi““ koji se ponekad javljaju smatraju se simbolom vatre.

3. Zlatni puzavavac

Ova penjačica voli nije pretjerano otporna na hladnoću, a najbolje ju je držati na svijetlom mjestu, ali ne na izravnom suncu. Što je više svjetla, listovi će joj biti svjetlije boje. 

4. Filodendron

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fancy Pansy (@fancypansymt)

Podrijetlom iz tropskog dijela Amerike, filodendron je uz fikus kod nas jedna od najpopularnijih sobnih biljaka.. Može rasti u zemlji i u vodi, a u svom prirodnom staništu raste uz drveće. Penje se pomoću debelog zračnog korijenja koje ne samo da pomaže biljci da raste uz stablo, već joj služi i za opskrbu vodom i hranjivim tvarima. Uz fikus, monstera ili filodendron je kod nas jedna od najpopularnijih sobnih biljaka.

5. Coleus ili ukrasna kopriva

Prilično izdržljiva biljka jednostavna za uzgoj koja podnosi sve tipove osvjetljenja, pa jednako dobro uspijeva posađena u dubokoj sjeni i na jako osvijetljenom mjestu, no valja uzeti u obzir da je boja lišća izraženija ako se uzgaja na sjenovitu mjestu. Iako se smatra da joj je životni vijek dugačak godinu dana, uklanjanjem cvjetnih izboja ga možete produljiti na nekoliko sezona, piše Real Simple.

Otpalom kosom vraća u život uvenule biljke! Pogledajte kako

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije