Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Ovo su ključni znakovi da prečesto perete kosu i uzrokujete joj nepotrebnu štetu, tvrdi stručnjakinja

shutterstock
11.05.2023.
u 09:30

Pretjerano pranje može ukloniti prirodna ulja i isušiti pramenove, ostavljajući ih podložnima lomljenju i stanjivanju, prigušujući prirodni sjaj i povećavajući izlučivanje ulja kako bi se nadoknadila izgubljena vlaga i brže uklonila boja kose.

Kada je riječ o brizi o kosi, često smo bombardirani savjetima o tome kako je najbolje njegovati - od redovitog šišanja do korištenja sredstva za zaštitu od topline ako stilizirate kosu alatima poput uvijača i pegle za kosu. No pokazalo se da postoji i mnogo informacija koje trebate znati o pranju kose jer nije tako jednostavno kao što se čini. Nicole Petty iz Milk + Blush upozorila je ljude na rizike od prekomjernog pranja kose i podijelila opće pravilo o tome koliko često šamponirati i regenerirati kosu, prenosi Mirror.

Rekla je: 'Učestalost pranja kose ovisi o vašem tipu kose i načinu života, ali pretjerano pranje je uobičajena pogreška koja može oštetiti kosu'. Pretjerano pranje može ukloniti prirodna ulja i isušiti vaše pramenove, ostavljajući ih podložnima lomljenju i stanjivanju, prigušujući prirodni sjaj i povećavajući izlučivanje ulja kako bi se nadoknadila izgubljena vlaga i brže uklonila boja kose: 'Kao opće pravilo, trebali biste izbjegavati pranje kose više od 2-3 puta tjedno'.

Nicole je podijelila i jedan od ključnih znakova da pretjerano perete kosu: 'Kosa koja se brzo masti vjerojatno je prečesto prana'. Stručnjakinja je upozorila i da vrsta šampona koji koristite također može biti problem te je podijelila nekoliko sastojaka koje treba izbjegavati – sulfate, alkohol i paraben. 'Ako je to slučaj, pokušajte istrenirati svoju kosu korištenjem suhog šampona kako biste produljili vrijeme između pranja i izbjegavajte upotrebu sastojaka koji uništavaju kosu kao što su sulfati, parabeni i alkohol', dodala je.

Vrijedi malo istražiti prije kupnje novih proizvoda za kosu kako biste vidjeli što se u njima nalazi i što će vam pomoći u problemima s kosom. 'Dostupan je širok raspon proizvoda s beskrajnim nizom sastojaka, no većina je usmjerena na specifične probleme s kosom. Dakle, istražite prije kupovine o tome koji će najviše koristiti vašoj kosi. Na primjer, suha kosa ima koristi od hranjivih ulja kao što su kokosovo, arganovo i ulje jojobe, koji su bogati vitaminima i antioksidansima te mogu prodrijeti duboko u kosu kako bi je nahranili i hidratizirali' , objašnjava Nicole.

'Masna kosa može imati koristi od ulja ružmarina, čajevca i paprene metvice jer pomažu regulirati proizvodnju masnoće, dekongestiju vlasišta i uravnotežiti pH. Posebno oštećena kosa imat će koristi od proizvoda koji pomažu u obnavljanju slabih pramenova. Kovrčava kosa može postići izvrsne rezultate od proizvoda na bazi ricinusovog ulja i glicerina, koji djeluju kao prirodni ovlaživači koji pomaže zadržati vlagu sprječavajući gubitak vode', zaključuje.

Frizerka kaže da većina ljudi ne pere kosu pravilno: 'Treba šamponirati samo tjeme, a ne vlasi'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije