Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slažete li se?

Ovo je 'najružnija boja na svijetu': Koristi se za odvikavanje od cigareta!

Shutterstock
24.01.2024.
u 16:30

Opisuju je kao "smrt", "prljavštinu" i "katran"

Najneprivlačnija boja na svijetu je smeđe-zelena nijansa, odnosno Pantone 448 C. Prozvana je najružnijom bojom na svijetu, a koristi se i za odvikavanje od cigareta, piše Business Insider

Naime, u posljednjih nekoliko godina australska vlada donijela je zakone kako bi ambalažu cigareta učinila što ružnijom ako bi potrošače odvratila od pušenja. Jednostavna pakiranja su bez logotipa, sadrže velika zdravstvena upozorenja i grafičke slike posljedica pušenja. Također su u boji Pantone 448 C.

VEZANI ČLANCI:

Iako mnogi smatraju da ambalaža nije bitna pri kupovini proizvoda, ispostavilo se da ipak jest. Htjeli mi to priznati ili ne, mnogi od nas donose odluke o kupovini proizvoda upravo na temelju izgleda pakiranja. Dizajn nas privuče, da nam potrebne informacije te zatim padne odluka. Možda su nas privukle boje, možda poruka, slika ili naziv proizvoda, ali odluku smo donijeli prema izgledu, a ne sadržaju. Isto nas tako poruka, slika ili boja ambalaže može odvratiti od kupovine nekog proizvoda.

Tako se australska vlada 2012. godine obratila istraživačkoj skupini GfK Bluemoon i zatražila od njih da osmisle dizajn ambalaže koji je što je moguće neprivlačniji. Trebala su im tri mjeseca, a tijekom istraživanja utvrdili su da je boja Pantone 448 C najmanje privlačna. Istraživačica tržišta Victoria Parr rekla je da je boja "uobičajeno opisivana kao 'smrt', 'prljava' ili samo kao 'katran' bez ikakvih pozitivnih pridjeva.''

VEZANI ČLANCI:

No, nisu svi sretni što je Pantone 448 C službeno najružnija boja. Prvotno ju je vlada opisala kao "maslinasto zelenu" sve dok Australsko udruženje maslinara nije napisalo žalbu na usporedbu. Sada se opisuje kao "sivo tamno smeđa." Za primjerom Australije ubrzo su krenule i druge zemlje, poput Velike Britanije, Irske i Francuske, te na duhanske proizvode stavile istu boju. Međutim, u Institutu za boje Pantone sve boje razmatraju jednako. Svaka pojedina boja prožeta je jedinstvenim značenjem, koje također proizlazi iz naše kulture, biologije i osobnog iskustva te ih odražava. Osim toga, kontekst uvelike utječe na izgled, a time i na naše percepcije i reakcije na boju.

Stoga u Institutu ne smatraju PANTONE 448 "najmračnijom bojom na svijetu" budući da njihove studije pokazuju da se uglavnom percipira kao ukusna tamno smeđa. PANTONE 448 također je boja koja se povezuje s dubokim bogatim zemljanim tonovima, a koristi se u elegantnoj koži i antilopu za modne dodatke, vanjsku odjeću i obuću, a posebno u domu. 

Istraživanje pokazalo: Ako nosite odjeću ove boje, ljudi će vam više vjerovati! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije