Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko bi rekao

Ovo je 6 popularnih namirnica za doručak koje zapravo pospješuju reakciju na stres, tvrdi nutricionistica

Shutterstock
12.04.2023.
u 11:30

Kvaliteta našeg doručka neraskidivo je povezana s kvalitetom naše kognitivne funkcije tijekom cijelog dana

Postoji razlog zašto se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu. Doručak je prilika za vaše tijelo da prekine noćni post, a vaš mozak da dobije svoj prvi izvor energije za dan koji je pred vama. Uma Naidoo, psihijatrica i nutricionistica, kaže da je prikladno napajanje tijela i mozga tijekom doručka ključno za cjelodnevni fokus, jasnoću i energiju. Postoje izvrsne mogućnosti doručka za zdravlje mozga...i neke ne baš tako dobre. Evo sedam najgorih namirnica za doručak za vaš mozak, piše Mind Body Green.

Voćni smoothieji koji su 'prerušeni' u milkshake: "Iako često preporučujem smoothie kao jednostavan, prenosiv način da spakirate snažnu količinu proteina i biljnih namirnica, postoje mnogi smoothieji koji su zaista prerušeni slatki milkshake. Konkretno, smoothieji napravljeni samo od voća, često banane i manga, i šerbeti ili jogurti s okusom voća sadrže veliku količinu šećera. Bez masti ili proteina koji bi smanjili njegove učinke na povećanje šećera u krvi, takav smoothie može uzrokovati skok energije s posljedičnim padom samo nekoliko sati kasnije - što rezultira umorom, tjeskobom i razdražljivošću", kaže stručnjakinja.

Voćne zdjelice za doručak: Ima mjesta za voće bogato antioksidansima za doručak—ali zdjelice za doručak na bazi voća često služe kao dovoljno velike porcije da se prehrani obitelj. A, preliveni novitetima poput granole, slatkih kokosovih pahuljica i meda, često su zapravo žlice skrivenog šećera, tvrdi stručnjakinja.

Kave s dodacima: "Za mnoge ispijanje dobre šalice kave omiljeni je način za početak dana. Međutim, kad kažemo kava, to može značiti nekoliko stvari: šalicu crne kave, cappuccino s bademovim mlijekom ili slatku poslasticu. Poznato je da "kave s dodacima" prepune umjetnih aroma, rafiniranih šećera i mliječnih proizvoda povećavaju upalu u tijelu i mozgu. Upala je povezana s pojačanim simptomima psihijatrijskih bolesti i oslabljenom kognicijom", objasnila je.

Žitarice: Vrsta žitarica koju odaberete ima važne implikacije na vašu kognitivnu funkciju tijekom ostatka dana. Kada je riječ o žitaricama, dobar su izbor cjelovite žitarice, orašasti plodovi, zdrave masnoće i tone vlakana za hranjenje crijeva. Često, međutim, žitarice kupljene u trgovini nude malo ovih hranjivih tvari - propuštena prilika da prvo u danu unesete hranjive tvari koje jačaju mozak. Pokušajte sami napraviti domaću granolu ili mješavinu žitarica kako biste kontrolirali šećer i povećali unos hranjivih tvari. 

Burritos za doručak: Dok se burrito za doručak može napraviti od zdravih sastojaka, sama obloga uvodi nepotrebne jednostavne ugljikohidrate i rafinirani škrob. Da bi vaš burrito bio zdraviji za mozak, preskočite burrito i radije jedite samo jaja sa svježim povrćem, crnim grahom i malo ljute salse.

Voćni jogurti: " Ja volim voće s niskim glikemijskim indeksom, poput bobičastog voća, zbog njegovih vlakana i polifenola, kao i značajki grčkog jogurta s punomasnim mlijekom (ili alternative bez mliječnih proizvoda) koja podržava crijevni mikrobiom. Međutim, jogurt s okusom voća još je jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak. Važno je provjeriti oznake hranjivih vrijednosti: 4 grama šećera je 1 čajna žličica—pa pripazite da ne konzumirate 6 ili 8 žličica šećera u svom navodno "zdravom" jogurtu za doručak. Uvijek preporučujem da počnete s cjelovitim, nezaslađenim jogurtom, dodate nasjeckano voće po izboru i prelijete ga cimetom i malo meda", savjetovala je stručnjakinja.

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije