Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvrstite ih u jelovnik

Ovo je 5 'protuupalnih' namirnica koje mogu pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti

shutterstock
07.02.2024.
u 10:30

'Mnoga uobičajena zdravstvena stanja mogu se izazvati ili pogoršati lošom prehranom koja se sastoji od nezdrave hrane'.

Stara poslovica 'ono si što jedeš' je nešto što su mnogi od nas slušali od djetinjstva, a prema riječima stručnjaka, u tome doista ima istine - pogotovo kada je riječ o upalama. Nažalost, mnoge dostupne namirnice koje najbrže i najlakše pojedemo nakon dugog dana na poslu ili brige o djeci, intenzivno su prerađene i mogu izazvati upalu u vašem tijelu, što može biti štetno, piše Mirror.

Dugoročno gledano, zdravstvene posljedice stalne upale, zvane metaflammation mogu biti ozbiljne, a prihvaćanje protuupalne dijete može biti ključno za držanje nekih od ovih ozbiljnih zdravstvenih stanja podalje kako starite.

VEZANI ČLANCI:

Dr. Bhavini Shah objašnjava da protuupalna dijeta može smanjiti rizik od raka debelog crijeva i dojke, dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti, artritisa i kardiovaskularnih bolesti. 'Mnoga uobičajena zdravstvena stanja mogu se izazvati ili pogoršati lošom prehranom koja se sastoji od nezdrave hrane', dodaje, 'Protuupalna dijeta djeluje na smanjenje upale u tijelu uzrokovane upalnom hranom kako bi se vaše tijelo moglo usredotočiti na iscjeljivanje ispravnih dijelova tijela'.

Pet najboljih namirnica koje dr. Shah preporučuje da počnete uključivati ​​u svoju redovitu prehranu je lisnato povrće, poput kelja ili špinata, i masna riba - na primjer, losos ili tuna. Stručnjak savjetuje da počnete grickati orašaste plodove poput oraha i badema te da u svoju prehranu uvrstite nezasićene masti poput maslinovog i biljnog ulja. Shah također kaže da je voće poput rajčice i bobičastog voća odlično vas.

VEZANI ČLANCI:

Ako niste sigurni koje namirnice koje mogu uzrokovati upalu, dr. Shah objašnjava da treba izbjegavati bijeli kruh, prženu hranu, crveno i prerađeno meso, kao i slatka pića i alkohol. Postoje mnoge prednosti usvajanja ove dijete u vaš životni stil, objašnjava Shah, jer ova hrana može poboljšati vaš san, pružiti vam prijeko potrebnu energiju i učiniti vašu kožu svijetlom i čistom - a sve to poboljšava vaše cjelokupno zdravlje.

GALERIJA: Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak

1/10

Protuupalna dijeta ne fokusira se na ograničavanje vaše hrane, već jednostavno zamjenjuje trenutnu prehranu nekim zdravijim alternativama. 'Za razliku od mnogih uobičajenih dijeta, protuupalna dijeta ne diktira broj kalorija koje morate pojesti, veličinu vaše porcije , ili vrijeme kada je dopušteno jesti. Umjesto toga, dijeta se usredotočuje na unos zdravije hrane, bogate vlaknima i antioksidansima', kaže dr. Shah.

Stručnjak objašnjava: 'Protuupalna hrana sadrži antioksidanse, polifenole i vlakna koja se prirodno bore protiv upale. Ovi protuupalni spojevi također mogu spriječiti skokove šećera u krvi kao i zaustaviti upalu koju signalizira vaš imunološki sustav'.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije