Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite

Ovih osam namirnica nikada ne biste trebali pripremati u posuđu od lijevanog željeza!

Shutterstock
08.03.2023.
u 11:30

Prilikom kuhanja određene hrane, važno je paziti kakvo posuđe odabirete

Tave i drugo posuđe od lijevanog željeza idealno je za pripremanje puno jela, lijepo i moćno izgledaju, teško je pa dugo zadržava toplinu što ga čini idealnim, mogu se direktno stavljati u pećnicu, a to dodaje još cijeli niz jela koji se u njima mogu pripravljati.

No, tajna izvrsnih rezultata je u tome da znate kada ih treba upotrebljavati, a kada je drugo posuđe prikladnije. Ovo je pet stvari koje ne biste trebali spremati u posuđu od lijevanog željeza, piše Huffpost

6 mitova o kuhanju tjestenine: Kuhate li je i vi pogrešno?

1/6

Umak od rajčice

Kisela hrana kao rajčica može oštetiti zaštitni sloj na tavi, a to popraviti, zbilja je problem. I još gore konačni rezultat je da će hrana dobiti metalni okus, osobito ako se radi o umaku koji se kuhao polagano. Preskočite ovo posuđe i upotrijebite čelično.

Osjetljiva riba

Kao i jaja, riba se može zalijepiti za tavu i da je maknete morat ćete strugati što će oštetiti zaštitu tave. Lijevano željezo izvanredno je, u prvom redu, za steakove jer ih možete poslužiti jako vruće, ali emajl bi za ribu bio puno bolji.

Omleti

Osim ako nemate vrlo skupu tavu provjerenog proizvođača za koju znate da je visoke kvalitete, omleti i druga jaja mogu se zalijepiti za površinu kada ih pokušate vaditi. Tako ćete servirati na tanjur jedan ružan, oštećeni omlet. Da biste odstranili ostatke jela, namočit ćete tavu i tako definitivno oštetiti zaštitni sloj. Radije koristite emajliranu tavu i lijepo preklopljeni omlet skliznut će na tanjur.

Meso pirjano u vinu

Nije najbolja ideja niti kuhati u lijevanom željezu jelo kojemu dodajemo vino ili ocat osim ako posuda nije perfektno zaštićena pa kiselina nagriza samo malene količine metala.One ipak dospijevaju u hranu, i daju jedan popratni okus i potencijalno su štetni za zdravlje.

Deserti 

Teoretski puno deserta ispadne u tim tavama jako dobro dobiju potrebne hrskave rubove i desert se može direktno zapeći u pećnici ako je potrebno. Ali ako uglavnom pripravljate mirišljavu hranu u tom posuđu, ostaci okusa prenijet će se na sljedeće jelo koje odlučite spremiti. Ako imate više takvih posuda, odvojite one u kojima spremate slana jela sa češnjakom i one za slatke delicije.

Nekoliko jednostavnih načina kako cijelu kuću možete očistiti samo s - limunom:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije