Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što sve bacamo

Ove dijelove povrća i voća uvijek bacate, a ne biste trebali

celer
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
26.05.2014.
u 09:21

Možda ste upravo bacili dio povrća kao otpad, ali zapravo niste ni svjesni da tajna zdravlja leži baš u tim odbačenim dijelovima voća i povrća.

Često čujemo kako je teško hraniti se zdravo, posebice kada ste u financijskim problemima.

No, to ne treba biti slučaj. Možda ste upravo bacili dio povrća kao otpad, ali zapravo niste ni svjesni da tajna zdravlja leži baš u tim odbačenim dijelovima voća i povrća.

Nutricionisti upozoravaju da bacamo u smeće dijelove povrća i povrća koji su najzdraviji, a možemo ih itekako upotrijebiti.

Tako, primjerice, bacamo koru crvenog luka, koru naranče i lubenice. Stručnjaci tvrde da kora luka sadrži kvercetin, biljni pigment koji može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i spriječiti začepljenje arterija, objavljeno je na portalu WeightLossResources.co.uk.

Također, ima i protu upalno djelovanje. Naravno, nećemo koru crvenog luka jesti sirovu, ali možete je dodati u juhe i variva tijekom kuhanja. Izvadite je prije posluživanja.

Listove brokule isto ćemo najčešće baciti. Ali to je prava šteta jer su puni vitamina A i C. Nisu samo cvjetni, zeleni dijelovi jestivi već cijela biljka. Listove možete skuhati kao kupus, a stabljiku možete jesti kao hrskavu, zdravu grickalicu.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Lišće celera se također često zanemaruje i baca iako sadrži čak pet puta više magnezija i kalcija nego korijen koji tako često jedemo. Listovi također sadrže vitamin C i snažne antioksidanse koji mogu pomoći u borbi protiv raka, bolesti srca, pa čak i starenja.

Gotovo uvijek bacamo i koru naranče i dinje. No i ti se dijelovi mogu upotrijebiti s ostatkom ploda, posebice ako radite svježi voćni sok. Kora lubenice i dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja poboljšava cirkulaciju. Narančina kora puna je vlakana, flavonoida i vitamina.

Stabljika blitve često se odreže i baca, ali i ona je odlična za jelo i sadrži glutamin, antioksidanse i fenolne spojeve. Same stabljike blitve mogu se skuhati poput šparoga, tvrdi Laurence Beeken za WeightLossResources.co.uk

– Mnogo voća i povrća ima koru i lišće koje je upečatljivije boje od samog ploda. To je znak da sadrži hranjive fitokemikalije poput karotenoida i flavonoida. Za karotenoide se smatra da smanjuju rizik od raka, a neka istraživanja su pokazala da flavonoidi imaju antioksidativno djelovanje – tvrdi Beeken i dodaje da moramo jesti što više raznobojnih namirnica.

>>Je li hrana iz zamrzivača lošije kvalitete od svježeg voća i povrća?

>>Evo što jesti, a što izbjegavati kad vas muči visoki tlak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije