Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drže se običaja

Ovako Božić slave Hrvati u Australiji!

Amanda Ojurović,Australija
Foto: Amanda Ojurović
1/4
25.12.2013.
u 20:01

Katolička Hrvatska zajednica svake godine ima svoje programe. Prije Božića idemo na ispovijed, a potom i na mise polnoćke i tri mise na sami Božić. Zatim svi odlazimo kući na ručak, prepričao nam je Steve Ojurović

Božićni običaji kakve su nekada prakticirali u domovini, hrvatski katolici rado primjenjuju i danas u Australiji.

Važno je to da bi se zadržao osjećaj izvornosti koji se prenosi na mlađe naraštaje te pomaže u očuvanju nacije na okupu, smatra Steve Ojurović.

 - Katolička Hrvatska zajednica svake godine ima svoje programe. Prije Božića idemo na ispovijed, a potom i na mise polnoćke i tri mise na sami Božić. Zatim svi odlazimo kući na ručak. Uz raznovrsnu domaću hranu, tu su i australski morski specijaliteti te naša prasetina ili janjetina. Potom slIjede domaći kolačići poput oblatni, štrudli i šapi koji zamirišu domove par dana uoči Božića. Nakon toga nastupa trenutak otvaranja poklona. Većinom se daruju manje stvari kao što su čarape ili pregače, a domaćin na poklon dobije pivo. Onda se po običaju slikamo uz bor - prepričao je Ojurović.

Slavi se i u hrvatskim klubovima gdje ljudi rado svraćaju u večernjim satima.

- Dan nakon Božića obilježava se Štefanje. Svatko poznaje barem jednog Stjepana i zna se da se u njegovom domu slavi imendan. Moj prijetelj Stjepan obično servira pečenicu a, ako je jako vruće, zabava ponekad završi i u bazenu - kaže Steve koji ističe da su običaji kod Australaca drugačiji jer oni ipak ''nisu toliko vezani uz obitelj kao mi Hrvati''.

>>Evo kako Božić slave Hrvati u inozemstvu!

Komentara 1

LA
Lavica7
08:18 26.12.2013.

I ostajemo u Australiji, jer se Hrvatska najvise voli...na daljinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije