Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Ova fizička značajka otkriva koliko dugo će vaš pas živjeti, tvrdi nova studija

shutterstock
05.02.2024.
u 10:30

Iako većina vlasnika francuskih buldoga zna da njihovi psi ne žive tako dugo, istraživači su otkrili da pasmina ima jedan od najnižih očekivanih životnih vjekova, samo 9,8 godina.

Analiza više od 584.000 pasa u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila je da će psi s 'stisnutim' licem i malom njuškom vjerojatno u prosjeku živjeti mnogo kraće od onih s dužim licem i većom njuškom. Studija je objavljena u časopisu Scientific Reports i vjerojatno će uzbuniti vlasnike francuskih buldoga - poznate po svom zgužvanom licu i malom nosu, piše New York Post.

'Mužjak srednje veličine, ravnog lica poput buldoga ima tri puta veću vjerojatnost da će živjeti kraće od male ženke dugog lica, poput minijaturnog jazavčara ili talijanskog hrta', rekla je glavna autorica Kirsten McMillan. Studija je ispitala podatke o 155 pasmina, kao i popularne mješavine.

VEZANI ČLANCI: 

Iako većina vlasnika francuskih buldoga zna da njihovi psi ne žive tako dugo, istraživači su otkrili da pasmina ima jedan od najnižih očekivanih životnih vjekova, samo 9,8 godina. Ostale pasmine s kratkom njuškom, poput velikih mastifa i engleskih buldoga, imaju prosječni životni vijek od samo 9 godina odnosno 9,3 godine.

'Ovaj rad pokazuje ljudima da na razini populacije ovi psi ne žive dugo', rekla McMillan. 'Ovo novo istraživanje naglašava te velike zdravstvene probleme otkrivajući da psi s ravnim licem žive 1,5 godinu kraće od tipičnih pasa', rekao je Dan O'Neill, izvanredni profesor na Kraljevskom veterinarskom fakultetu u Londonu.

'Pozivamo sve koji razmišljaju o kupovini pasmine s ravnim licem da 'stanu i razmisle' i nabave psa s najboljim izgledima za dug i sretan život', dodao je. Također, studija je zaključila da su minijaturni jazavčari i talijanski hrtovi — obje pasmine s dugim licima — živjeli u prosjeku dugih 14 godina.

VEZANI ČLANCI: 

Patuljasti kontinentalni španijeli su živjeli 14,5 godina, dok bi se moglo očekivati ​​da će zdravi Shiba Inu ostati obiteljski ljubimac gotovo desetljeće i pol (14,6 godina). Studija je ipak otkrila jednu anomaliju. Naime, pasmina Lasa apso, sa svojim malenim njuškama i malim, zgužvanim licima, imali su prosječni životni vijek od 14 godina.

Istraživači nisu rekli zašto psi s manjim njuškama žive kraće, no moguće je zaključiti da bi njihovi mali nosovi mogli stvarati probleme s disanjem što dovodi do drugih zdravstvenih problema. Ali, prije nego što počnete brinuti o svom ljubimcu, istraživači priznaju niz drugih čimbenika koji određuju prosječni životni vijek pasa. Veća je vjerojatnost da će ženke živjeti duže od muških pasa, dok fizički manje pasmine uglavnom nadžive velike.

Pas koji ‘govori’ postao viralan: ‘Može izraziti niz potreba i emocija, od gladi do potrebe za WC-om!'

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
13:48 05.02.2024.

Stari psi (ovi od 10+ godina) dobiju mrenu, ne mogu više kontrolirati obavljanje nužde. Zar onda nije bolje imati pasminu koja živi kraće pa da zdrava ugine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije