Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
top secret

Otok Vis nudi novu atrakciju - vojni turizam

vis (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/12
01.07.2010.
u 09:02

Na otoku koji je zbog vojnog položaja godinama bio izoliran od ostatka svijeta, mnoge su tajne neotkrivene.

Ako se vaš idealni godišnji odmor ne sastoji samo od izležavanja na plaži i pijuckanja koktela do jutarnjih sati, nego volite malo adrenalina i akcije, otok Vis je pravi izbor za vas. A kad ga posjetite jednom, kažu Višani, uvijek ćete se vraćati.

Ovaj otok koji je godinama bio izoliran od svijeta danas je nepravedno zanemaren, a dok su ga turisti ipak počeli izabirati za klasična ljetovanja, gotovo sve potencijalne turističke atrakcije zjape prazne žudeći otkriti svoje tajne.

Vis, reći će vam zaljubljenici u ovaj stidljivi otok, krije tisuću tajni i ako se samo malo potrudite, sve će vam ponuditi na dlanu. Kilometarski tuneli u utrobi otoka zagolicat će maštu svakog zaljubljenika u povijest ili vojne priče, a ni ostali neće ostati ravnodušni pred zaboravljenim topovskim cijevima uperenima na pučinu. Upravo ovakav doživljaj Visa, otoka na kojem se u jednoj od špilja skrivao Drug Tito, ponudit će vam Visit.

Osim ovih ljudskih tvorevina viške stijene kriju i špilje poput Zelene ili Kraljičine te veličanstvene uvale kao dokaz nepredvidive moći prirode. Ništa manje zanimljivi nisu ni obližnji otoci Biševo s fascinantnom Modrom špiljom i pusta Palagruža.

No, ako i posjetite sve ljepote i čujete sve priče, otkrijete sve tajne koje otok skriva, niste ništa napravili ako niste okusili domaću kuhinju i kušali vugavu (ili bugavu), bijelo vino od zaštićene viške vinske sorte. Od malenih konoba do ugodnih seoskih domaćinstava i glasovitih restorana, na Visu nećete ostati gladni ni žedni.

Na kraju, ako ipak poželite izležavati se na plaži, Vis će ponuditi za svakog ponešto - gradske plaže i skrovite uvale, pijesak i stijene, mir i bučnu zabavu...

Ključne riječi

Komentara 6

FE
Felicijen
17:54 01.07.2010.

A možda bi mogli zaposliti i nešto vojske pa da u starim uniformama prigodno puca po turistima. Radi štimunga, naravno.

UN
unbekant
11:08 01.07.2010.

Prelijep otok,bio sam x put,pravi raj,za odmor.

DU
Deleted user
11:18 01.07.2010.

Ne bih se složio s tonom članka jer je svima koji su posjetili exvojne baze JNA (Vis i Lastovo) razvidno da su vojni objekti golema sramota našeg turizma jer su potpuno devastirani, dapače opasni zbog krhotina, ostavljenih konstrukcija koje se klatare na vjetru i eventualnih mina. Tko nije vidio Jurjevu luku usred Lastova uživo, taj ne zna o čemu pišem jer takve sramote nema nadaleko i stranci se čudom ne mogu načuditi zašto je to u tako zapuštenom stanju. Na Visu pak imate recimo kompleks Rogačića koji još i na nešto sliči, ali već kompleks Huma navrh otoka predstavlja grozomornu sliku koja najbolje odražava nesposbnost Vlade RH jer je evidentno da ta imovina i lokacija propada, a da ni nakon 20 godina nema interesa za pokrenuti nešto u tim objektima i da je glup kao gospodar onaj tko to nije prodao. Inače, taj poduhvat zvan vojni turizam se po prirodi stvari dobro uklapa u stanje Komiže gdje zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa prijeti opasnost da vas zimi, dok šećete ulicom, \"klepi\" kakva škura ili dotrajali dimnjak s koje od nenaseljenih i devastiranih privatnih kuća koje su predmet imovinskog spora između njih 20-ak ili čak i više vlasnika. U međuvremenu je kuća propala u cijelosti i predstavlja opasnost za prolaznike i nakaradu za turiste. Kakav vojni turizam, kakvi bakrači! Te sve objekte staviti na licitaciju i prodati pa neka se njima gospodari kako dolikuje jer će time indirektno i otok dobiti na image, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije