Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekretnica u liječenju

Nova terapija 'čuva' zdrave stanice, a liječit će sve vrste leukemije?

Stanice, leukemija
Foto: Thinkstock
1/3
03.10.2016.
u 11:29

Američki znanstvenici identificirali su pogrešku koja dovodi do leukemije i našli tvar koja omogućuje stanici normalan rast i sazrijevanje

Očajnički nam treba nova vrsta terapije, ne samo za akutnu mijeloičnu leukemiju nego za sve vrste raka – riječi su kojima je David Scadden, direktor centra za regenerativnu medicinu u bolnici Boston’s Massachusetts General, započeo predstavljanje revolucionarne studije koja je prije nekoliko dana objavljena u znanstvenom časopisu Cell, a koja bi mogla biti prekretnica kada je u pitanju liječenje svih vrsta leukemije. Tim predvođen Scaddenom i njegovim kolegom Davidom Sykesom na studiji je radio šest godina, a rezultat je potpuno nova terapija koja se od dosadašnje metode – kemoterapije – razlikuje jer nema negativnog djelovanja na zdrave stanice.

Veliki je to iskorak i kada se u obzir uzme da nova terapija za liječenje akutne mijeloične leukemije (AML) nije pronađena još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Terapija se za sada uspješnom pokazala na miševima koje su znanstvenici zarazili tzv. ljudskom leukemijom i zatim ih novom metodom tretirali deset tjedana. Nakon što je tretman završen svi su miševi bili aktivniji, dobili su na težini, a napredovanje leukemije potpuno je zaustavljeno. Istodobno, za razliku od kemoterapije koja ima brojne nuspojave poput slabljenja imunološkog sustava pa su pacijenti skloniji drugim bolestima i zarazama, miševi na kojima je testirana nova terapija nisu pokazali znakove slabljenja imunološkog sustava.

Čekaju dopuštenje

Scadden i Sykes sada pokušavaju dobiti dopuštenje da svoju terapiju testiraju i na pacijentima, a koliko bi moglo proći prije nego što ta terapija pokuca na vrata svjetskih bolnica kao i je li doista riječ o revoluciji u liječenju leukemije pitali smo doc. dr. sc. Nadiru Duraković iz Klinike za hematologiju KBC-a Zagreb.

– Ne možemo poreći da je doista riječ o velikom napretku jer su uspjeli identificirati točku pogreške koja dovodi do razvoja leukemije. Našli su tvar koja tu pogrešku ispravi i negira te omogućuje stanici da nastavi normalan rast i sazrijevanje – kaže doc. dr. sc. Nadira Duraković.

Naglašava kako je ta točka zajednička mnogim različitim vrstama leukemije, tako da osim liječenja AML-a postoji i mogućnost primjene terapije na druge, raširenije vrste leukemije. Metoda koju je otkrio Scaddenov i Sykesov tim, laički rečeno, funkcionira tako da pomoću određenih spojeva blokira metabolički enzim DHODH koji se nalazi u stanicama. Zahvaljujući toj blokadi stanice započinju jednu vrstu “posta” koji normalne, zdrave stanice zbog svoje građe mogu preživjeti, dok leukemične stanice ne mogu te dolazi do njihova odumiranja.

Dug put od miševa do ljudi

Od AML-a u Hrvatskoj oboli otprilike jedna osoba svaka tri dana, odnosno njih stotinjak godišnje, a riječ je o raku krvi i koštane srži koja, kao i mnoge druge vrste leukemije, zahtijeva brzu reakciju i agresivno liječenje koje trenutačno uključuje brojne kemoterapije i transplantaciju koštane srži.

I unatoč tome šanse za preživljavanje variraju između petnaest i sedamdeset posto, a jedan od ključnih faktora je dob pacijenta. Što su pacijenti stariji, šansa da uspiju proći kroz dugotrajni i iscrpljujući proces kemoterapije je manja, a od AML-a najčešće obolijevaju upravo stariji ljudi, tako da je smrtnost od tog tipa leukemije izuzetno velika.

– Put od miševa do ljudi je jako dugačak. Studija je zaokupila pozornost medija, ali nije jedina koja je bila uspješna na miševima, da bi se, kada bi počela primjena na ljudima, pokazala mnogo neučinkovitijom. Hoće li ova nova terapija biti primijenjena samostalno ili uz neki drugi oblik terapije, u kombinaciji s drugim lijekovima ili pod nekim drugim uvjetima, pitanja su na koja ćemo dobiti odgovor najprije za pet-šest godina, kada bi moglo doći do primjene te terapije na ljudima – zaključuje doc. dr. sc. Duraković. 

>>Kako se genetski modificiranim T-limfocitima liječi leukemija

Komentara 1

JZ
Jedan_Zagrepčanec
12:58 03.10.2016.

Veliki sam pesimist jer, eto, prije par mjeseci umrla je moja draga susjeda koja je zadnja od onih koje poznajem ili koji su općepoznati, a koje su liječili revolucionarnom metodom matičnim stanicama... Vjerovat ću tek kad rezultati tom novom metodom budu bolji od ovih liječenjem matičnim stanicama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije