Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA NADA Američki su znanstvenici s poznatog Sveučilišta Berkeley objavili novo znanstveno otkriće

Otkriven gen odgovoran za metastaziranje raka dojke

dojka-txt.jpg
import
Autor
Sonja Hoffman
13.03.2008.
u 18:55

Američki znanstvenici s University of California-Berkeley otkrili su gen koji ima ključnu ulogu u metastaziranju stanica raka dojke i njegovo širenje u druge organe. Gen je “odgovoran” za protein SATB1, koji je jedan od čimbenika koji sudjeluju u stvaranju imuniteta organizma, ali kada se “uključi” u tumorskom tkivu dojke, ubrzava otkidanje stanica tumora i na taj način pospješuje njihovo širenje u druge dijelove tijela.

– Kada je previše aktivan, čini stanice raka progresivnima, a kada se neutralizira, djeluje tako da zaustavlja dijeljenje i migraciju stanica raka – kaže dr. Terumi Kohwi-Shigematsu, vodeća znanstvenica u timu s University of California-Berkeley.

Indikator opasnosti
Ovo je otkriće važno ne samo za unapređenje dijagnostike i usporavanje širenja raka, kaže, nego je i korak prema otkrivanju terapije za prevenciju i liječenje metastatičkih promjena.
– Dosad se nije moglo predvidjeti ima li tumor tendenciju da napada okolno tkivo ili da se otkinute stanice putem krvi prošire i ugnijezde u drugim organima, gdje se onda formiraju sekundarni tumori – ističe dr. Kohwi-Shigematsu.

SATB1 je marker koji, nastavlja, nađe li se da je aktivan u tkivu tumora, upozorava da je ta vrsta tumorskog tkiva predodređena za metastaziranje.
– Na važnost detekcije tumora s tendencijom širenja upozorava i podatak da deset posto žena koje imaju takav tumor umire unutar deset godina nakon otkrića bolesti – naglašava dr. Kohwi-Shigematsu.
Ovaj je gen “organizator” – on organizira rad i funkciju drugih gena koji sudjeluju u imunoodgovoru organizma na bolesti. Posebno je povezan s funkcijom T-stanica, koje su ključne u imunološkom sustavu organizma.

Znanstvenica i njezin tim uspjeli su “isključiti” gen u miševa kojima je “prenesen” ljudski rak dojke. Rezultat je bio zapanjujući. Miševi koji su imali aktivan gen razvili su od 125 do 160 metastatičkih tvorbi, a oni kojima je gen “isključen” imali su manje od pet ili nijednu tumorsku tvorbu.

Uspješno korištenje SATB1 u terapiji tumora, kaže dr. Kohwi-Shigematsu, ovisi o ciljanoj detekciji i primjeni isključivo na tkivo tumora u kojem je gen postao jako aktivan. Lijek koji bi blokirao gen u cijelom organizmu imao bi za posljedicu urušavanje aktivacije imunološkog sustava i njegova odgovora na druge bolesti.

Zbog toga je, nastavlja dr. Kohwi-Shigematsu, svoj rad usmjerila na stvaranje “sredstva za dostavu inhibitora” u nanokapsulama izravno u zloćudnu tvorbu kako bi se gen zaustavio samo u tkivu tumora, a istodobno nastavio ispunjavati svoju prirodnu funkciju.

Uzrok “uključivanja”
Ipak, kaže, ostaje još jedna nepoznanica koju treba otkriti. Naime, znanstvenici sada mogu detektirati tumor koji ima metastatički potencijal, ali ne znaju uzrok “uključivanja” SATAB1 u određenim tipovima tumora. U nekim je tumorima jednostavno neaktivan pa oni ne metastaziraju.

– Na žalost, ne znamo što ga “uključuje”, a to bi bio put prema sprečavanju metastaziranja tumorskih stanica – kaže dr. Kohwi-Shigematsu. Do provođenja prvih ispitivanja na ljudima, ističe, proći će još najmanje nekoliko godina, ali će se u dijagnostici potencijala raka dojke da metastazira koristiti već za godinu dana.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije