Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREŽIVJETI RAK JETRE U Hrvatskoj uskoro lijek koji može produljiti život oboljelima

Otkrili prvi lijek za najubojitiji tumor

prostata.jpg
import
VL
Autor
Diana Glavina
16.03.2008.
u 22:22

Hepatocelularni karcinom jetre najčešći je oblik raka jetre, odgovoran za čak 90 posto primarnog tumora toga organa u odraslih. Zbog iznimno loših prognoza za oboljele i nepostojanja specifične terapije za tu bolest u uznapredovaloj fazi, u stručnim krugovima u cijelom svijetu odjeknula je vijest o prvom lijeku za metastatski rak jetre pod imenom nexavar. Naime, iako je karcinom jetre u svijetu, po učestalosti, na šestom mjestu među zloćudnim bolestima, kao uzrok smrti na visokom je trećem mjestu te je među svim zloćudnim bolestima petogodišnje preživljenje oboljelih od raka jetre među najmanjima.

Jedan je od razloga i to što se kod većine pacijenata karcinom jetre otkrije kasno, u uznapredovaloj fazi, pa mnogi umiru za samo nekoliko mjeseci. Rak jetre nije osjetljiv na zračenje, rezultati kemoterapije su također slabi. U ranoj fazi bolesti moguće je kirurško odstranjivanje tumora, no u tu se skupinu ubraja mali broj bolesnika. Kod nekih pacijenata s malim lokaliziranim tumorom moguća je i transplantacija, no dugotrajnije preživljenje nije osobito.

Na brifingu za europske novinare, koji je održan prošli tjedan u Berlinu, prof. Tim Greten iz Sveučilišne bolnice u Hannoveru s odjela za gastroenterologiju, hepatologiju i endokrinologiju, predstavio je rezultate kontrolirane kliničke studije u trećoj fazi, u kojoj su sudjelovala 602 pacijenta s hepatocelularnim karcinomom jetre.

Daljnja ispitivanja
– Nexavar je 44 posto produljio preživljenje kod pacijenata s HCC-om u odnosu na placebo. U studiji je srednje preživljenje bilo 10,7 mjeseci kod pacijenata koji su primali nexavar, dok je u skupini pacijenata koji su primali placebo preživljenje bilo 7,9 mjeseci – rekao je prof. Greten.

Bolesnici su u prosjeku dobili tri mjeseca kvalitetnog života. To istina ne djeluje kao golem pomak, ali dokazuje da je danas u medicini sve teže postići “revolucionarni korak”. No, liječnici ističu da je kod raka jetre tri mjeseca produljenja života znatan pomak jer je riječ o prvom i jedinom lijeku za uznapredovali HCC. A nove će studije pokazati može li se preživljenje dodatno poboljšati drukčijim dozama ili u kombinaciji s drugim terapijama.

Nexavar je također u drugoj fazi kliničkog ispitivanja terapijskih mogućnosti za rak dojke te u trećoj fazi kliničkog ispitivanja za melanom. Zbog loših rezultata, studija je s istim lijekom kod raka pluća prekinuta. Nexavar je lijek koji se uzima oralo, a djeluje na dva najvažnija procesa koja utječu na rast raka. Potiskuje djelovanje stanica tumora i uništava krvne žile tumora koje ga hrane i potiču na rast, objasnio je dr. Scott Wilhelm, onkolog iz SAD-a. A upravo je to model djelovanja karakterističan za sve veći broj onkoloških lijekova.

Dobar i za bubreg
Liječenje metastatskog raka jetre nexavarom već je odobreno u 30 zemalja u svijetu, uključujući zemlje EU.

Hrvatskoj je u fazi registracije. Nexavar je inače zbog dobrih rezultata već registriran u 60 zemalja svijeta u terapiji uznapredovalog raka bubrega. Od sredine prošle godine među tim je zemljama i Hrvatska. No, kao i svaki drugi novi lijek, i terapija nexavarom je vrlo skupa – mjesečno stoji oko 29.000 kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije