Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Sodom bikarbonom osvježite podove: Uklonit će neugodne mirise s parketa, tepiha i pločica

Shutterstock
24.05.2022.
u 09:30

Većina podova zadržava mirise (od cigareta ili kućnih ljubimaca), s vremena na vrijeme ih je dobro temeljito oprati s lagano abrazivnom sodom,

Kad u njima prljavština i prašina ostanu 'zarobljene', podovi mogu poprimiti neugodne mirise koje neće lako ukloniti niti jedno  komercijalno sredstvo za čišćenje; posebno kad je riječ o parketima odnosni drvu, te vlaknima iz 'čupavih' tepiha.

Jedan od načina da se to spriječi svakako je redovito usisavanje, no ono će kad je riječ o mirisima obaviti samo dio posla; a najučinkovitije će ih ukloniti obična - soda bikarbona.

Genijalan razlog da u perilicu rublja ubacite - crni papar!

1/6

Pranje podova sa sodom

Budući da drveni podovi zadržavaju mirise (npr. od dima cigareta ili kućnih ljubimaca), s vremena na vrijeme ih je dobro temeljito oprati s lagano abrazivnom sodom.

  • Pod prvo prođite usisavačem ili metlom da uklonite veći dio prljavštine i prašine, a onda na njega obilno izlijte sredstvo za pranje posuđa, pa pospite sodu. Metlom 'ugrubo' napravite pastu. 
  • Dio koji treba oprati očetkajte četkom za pranje poda, malim, kružnim pokretima, dok se skroz ne zabijeli. Napunite kantu vrućom vodom i dobro operite. Ponavljajte dok ne uklonite sve tragove sode i sapunice.
  • Ostavite da se područje potpuno osuši i ostati će vam sjajan i mirišljavi pod.

Čišćenje tepiha i prostirki sa sodom

  • Uzmite praznu staklenku i na poklopcu probušite nekoliko rupica. Uspite sodu bikarbonu i pet do deset kapi omiljenog eteričnog ulja.
  • Dobro protresite i pospite po prostirkama, tepihu ili kupaonskim tepisima pa ostavite da odstoji najmanje pola sata. 
  • Područje prođite usisavačem pa suhom četkom za čišćenje pročešljajte po čistoj površini.
  • Za ukloniti jake mirise poput mirisa cigarete, ovo ponovite jednom tjedno, savjetuje Express.

Čišćenje pločica sa sodom

Soda bikarbona će i sa pločica ukloniti mrlje i miris pljesni.

  • Pomiješajte pola šalice vode i pola šalice tekućeg deterdženta za pranje suđa. Dodajte pola šalice sode bikarbone i dvije žlice bijelog octa i umiješajte u tekućinu.
  • Ulijte u praznu bocu s raspršivačem i poprskajte cijeli popločani dio.
  • Dobro obrišite krpom i ostavite da se potpuno osuši.

Ova se metoda može koristiti i na manjim dijelovima tepiha, npr. za uklanjanje mirisa mokraće kućnih ljubimaca, ali i drugih mrlja.

Megan (31) je dala otkaz kako bi provela posljednje dane sa svojim bolesnim psom: 'Želim s njom raditi sve što dosad nismo stigle' ❤

Komentara 1

MO
montello
15:23 24.05.2022.

Soda cisti brzo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije