Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mind & Soul

Što uopće znači osobni razvoj i zašto je važan?

Sretna žena
Foto: Thinkstock
04.07.2014.
u 17:00

Bez obzira na to jeste li žena ili muškarac, tinejdžer ili odrasla osoba, prije ili poslije odlaska u mirovinu, bez obzira na obrazovanje ili posao koji radite, vi ste menadžer tvrtke zvane: vi sami.

Družim se s prijateljicom koja često odlazi na razna predavanja za osobni razvoj. Jako je zadovoljna i stalno je slušam kako govori da je važno raditi na sebi. Smatram kako se mi ljudi ne možemo puno mijenjati te da se čovjek rodi takav kakav jest i nema baš nekog prevelikog utjecaja na svoj život. Molim vas da mi objasnite što uopće znači osobni razvoj i zašto je važan?

Kristina iz Zagreba

Bez obzira na to jeste li žena ili muškarac, tinejdžer ili odrasla osoba, prije ili poslije odlaska u mirovinu, bez obzira na obrazovanje ili posao koji radite, vi ste menadžer tvrtke zvane: vi sami. Vi imate kontrolu nad osobnim rastom i razvojem svojih potencijala. Razvoj osobnosti ponajprije se odnosi na psihološki i emotivni rast te razvoj pojedinca s ciljem postizanja izvanredne učinkovitosti dok održavate unutarnju ravnotežu i zadovoljstvo. S obzirom na rješavanje osobnih problema, razvoj osobnosti naglašava obogaćenje osobnih resursa pojedinca, kao što su kreativnost, upravljanje stanjima, samopoštovanje, komunikacijske sposobnosti.

Povećanje osobne moći odnosi se na razvoj i povećanje vještina i sposobnosti u raznim područjima života. Kreće se od posjedovanja jasnih vrijednosti i uspostavljanja osnažujućih uvjerenja koja osobi omogućuju motivaciju i dozvolu da razvije svoje potencijale koliko je moguće.

Općenito, osobna moć uključuje prepoznavanje vizije i misije pojedinca i njihovo praćenje sa strašću i odanošću. Zapitajte se: kako mogu znati što raditi u životu ako ne znam tko sam? Kako mogu razumjeti život, ako prvo ne razumijem sebe? Kako se mogu dobro povezati s drugima ako nemam blizak odnos sa samim sobom?

Kada ne znamo tko smo, kročimo kroz život kao na automatsko upravljanje. Živimo po navikama, reagiramo nesvjesno na ljude i događaje oko nas i generalno dopuštamo drugima da nam govore što činiti. Kada otkrijemo što mi zaista jesmo, preuzimamo kontrolu. A kako to otkriti? Kroz svjesnost – ključ prema osobnom razvoju. Kako postajemo sve svjesniji, vidimo sve jasnije izbore koje imamo. Mi činimo život – život više ne čini nas.

Samo sa svjesnošću stanemo i obraćamo pozornost. To nam omogućava da kročimo kroz blokove negativnosti, niskog samopouzdanja, tuge, strahove, emocije i boli. Samo se sviješću otvaramo prema svojoj prirodnoj unutarnjoj mudrosti – mašti, kreativnosti, intuiciji i svrsi koja već leži u nama. Program osobnog rasta i razvoja omogućava svladavanje osnovnih vještina samoopažanja i samokontrole što će vam omogućiti nalaženje pravog smisla te preuzimanje kontrole nad svojim životom.

Postoje glavni izazovi osobnog razvoja na kojima treba raditi.

Istina – prihvatite realnost, budite autentični i izbacite iz svog života laž i obmanu.

Ljubav – naučite prihvatiti, voljeti i poštovati samog sebe.

Moć – izgradite svoju motivaciju i disciplinu kako biste stvorili život koji želite. Isključivost – prestanite se opirati i učinite da vam svijet bude saveznik.

Autoritet – preuzmite odgovornost za svoje misli, osjećaje i akcije.

Hrabrost – dozovite unutarnju snagu za poduzimanje akcije unatoč strahu. Inteligencija – živite autentično i izrazite svoju jedinstvenu kreativnost.

Navike – stvorite dnevnu rutinu koja vam daje osjećaj da rastete kao osoba.

Karijera – izgradite karijeru u kojoj ste zaista strastveni.

Novac – postignite financijsko bogatstvo bez kompromitiranja svog integriteta.

Zdravlje – prihvatite zdrave navike koje poboljšavaju vaše tijelo fizički.

Ljubav – uživajte u ljubavnim vezama koje vam pomažu da se razvijete. “Um nije posuda koju treba napuniti, već vatra koju treba zapaliti“, rekao je starogrčki povjesničar i filozof Plutarh.

>>Utvrdite svoj 'kapital' da biste ostvarili životni cilj

>>Gubite motivaciju i posao vam je dosadan? 4 koraka da se pokrenete s mjesta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije