Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriveno

Znate nekoga tko 'umire od smijeha' na svoje vlastite šale? Možda je riječ o ovom poremećaju

Žena, smijeh, skrivanje
Foto: Thinkstock
21.03.2016.
u 09:40

"Otišao sam na pregled vida za vozačku dozvolu. Evo što su rekli: ABCDEFG, HIJKMNLOP, QRS, TUV, WXY i Z. Sada kada znam abecedu, mogu li dobiti svoju vozačku dozvolu, molim vas? "

Imate li i vi u svojoj blizini osobu koja stalno zbija šale i uvjerena je da je super duhovita?

Derek  op.a. izmišljeno ime da se zaštiti identitet) je jedan od takvih muškaraca, piše BBC, a do koje mjere je to išlo, pokazuje i činjenica da je njegova supruga odlučila da njezin suprug mora na liječnički pregled. 

Gotovo svaku noć budio ju je iz sna da joj kaže novu šalu koja mu je upravo pala na pamet. Zamolila ga je da je ne  budi i da svoje ideje zapisuje, a Derek je ubrzo ispisao čak 50-ak stranica. 

Otišao sam na pregled vida za vozačku dozvolu. Evo što su rekli: ABCDEFG, HIJKMNLOP, QRS, TUV, WXY i Z. Sada kada znam abecedu, mogu li dobiti svoju vozačku dozvolu, molim vas? 

To je tek jedna od šala koje je u Derekovoj glavi vrlo smiješna, a smijao se isključivo upravo samo na svoje šale. Tuđe mu nisu bile smiješne. Izgledalo je da je smišljanje šala preuzelo njegov čitav život pa ga je zabrinuta supruga uputila k liječniku. 

Postavljena dijagnoza glasila je: mentalni poremećaj naziva witzelsucht. 

Riječ je o kompulzivnom izgovaranju šala, a poremećaj je češći kod osoba koje su pretrpjele ozljedu glave ili moždani udar pri čemu dolazi do oštećenja dijela mozga zaduženog za određeno ponašanje. Neurolog Mario Mendez s Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu, koji mu je postavio dijagnozu, istaknuo je kako je jedva uspio porazgovarati s Derekom od silnih šala koje je izgovarao, a bilo ga je poprilično teško prekinuti i usmjeriti na ozbiljan razgovor. 

Anamneza je pokazala da je Derek u prošlosti pretrpio dva moždana udara u razmaku od pet godina te je imao krvarenje u mozgu. Posljedično je to uzrokovalo promjenu osobnosti na dva potpuno različita načina. 

Nakon prvog postao je opsjednut kopanjem po kantama za smeće i prikupljanjem otpada za reciklažu. Poslije drugog dobio je opsesivnu potrebu za smišljanjem šala koje pak nisu bile smiješne nikome, osim njemu. 

Neurolog Mandez pojasnio je da se kod ovakvih pacijenata, svaki put kada smisle novu šalu, aktivira centar za užitke u mozgu pri čemu se otpušta dopamin i pacijenti tada "umiru od smijeha".

Dijagnoza je postavljena, ali lijeka za ovaj poremećaj – nema!

>>Evo što partneri u sretnim vezama imaju zajedničko

Komentara 1

ST
stimo
10:36 21.03.2016.

sad mi je jasno od cega boluju ona tri satiricara sa htv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije