Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ortopedija: Po čemu smo posebni? Liječnici otkrivaju inovativne metode liječenja

Ortopedija
Foto: Shutterstock
1/2
19.04.2019.
u 18:00

Kada je riječ o ortopediji, važno je prepustiti se u ruke iskusnim stručnjacima koji će točno prepoznati vrstu ozljede i primijeniti najbolji mogući tretman

Ortopedi su doktori za koje uglavnom ne znamo što rade dok nam stvarno ne zatrebaju. Uglavnom ih se sjećamo s raznih sistematskih pregleda dok smo bili djeca kada su nam provjeravali otisak stopala, tj. da li pravilno gazimo i je li nam kralježnica u redu. Iako je ortopedija u svojim začecima bila razvijena kao metoda liječenja djece koja su imala deformacije ili teške iscrpljujuće bolesti, danas se bavi proučavanjem i liječenjem mišićno koštanog sustava cijele populacije kako bi se uspješno liječili slučajevi deformiteta kralježnice i kostiju, bez obzira na životno razdoblje.

Imate li problema s bolovima u koljenu? 

Bol u koljenu je česta pojava u svim životnim dobima, a uzroci mogu biti razni, od pretjerane sportske aktivnosti do viška kilograma koje koljena moraju svaki dan nositi. Ako ste primijetili da izbjegavate vježbanje ili neke aktivnosti poput penjanja zbog boli u koljenu, možda se radi o nečem ozbiljnijem zbog čega bi trebali posjetiti ortopeda. Koljeno je najveći zglob u ljudskom tijelu, najkompliciranije je građe i zglob koji se najčešće ozljeđuje. Razlog  je to čestim posjetama ortopedu i potrebi bilo konzervativnog, bilo operacijskog liječenja. Stoga ne čudi da su operacije koljena jedne od najčešćih zahvata u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion.

Najčešći simptomi problema u koljenu, osim boli naravno, su sljedeći:

Izražena bol samo dok se uspinjete stepenicama – dok hodate po ravnom, čak i žustrije, nemate problema međutim čim krenete uz strmije brdo ili stepenice osjećate nelagodu u koljenu, od oštre boli do osjećaja kao da vam se stvara pritisak iznutra. Ovdje se možda radi o osteoartritis u, tj. propadanju hrskavice u koljenu. Jedan od najčešćih problema u području koljena je upravo osteoartritis, upalna bolest kod koje dolazi do gubitka hrskavice te posljedično i same funkcije zgloba. Osteoartritis može biti primarni (idiopatski) i javlja se postepeno starenjem i sekundarni koji se javlja kao posljedica drugih poremećaja ili samih ozljeda kuka. Avaskularna nekroza kondila femura se javlja idiopatski, bez poznatog razloga, ili uslijed uzimanja visokih doza kortikosteroida ili zračenja.

Kako bi se sanirale posljedice osteoartritisa, u Specijalnoj bolnici Akromion u području koljena izvode se artroskopski zahvati, korektivne osteotomije, osteosinteze, refiksacije i rekonstrukcije tetiva, opuštanje tetiva, sinovektomije, te ugradnje djelomičnih ili potpunih i revizijskih endoproteza.

Otečenost koljena – bilo da se radi o traumi, npr. udarcu kojeg ste zaradili na sportu ili nekakvoj nelagodi koju osjećate u stražnjem dijelu koljena, otečenost koljena svakako nije normalna pojava. Ako bol ne prolazi u roku par dana uz pravilnu njegu, trebali bi posjetiti ortopeda.

Problemi kod putovanja avionom ili dugotrajnog putovanja u sjedećem položaju – možda se radi o problemu s krvnim ugruškom, a možda je i stvar u otečenosti tetiva. U svakom slučaju, ako često putujete i osjećate nelagodu nakon dužeg perioda sjedenja, trebali bi posjetiti ortopeda da propiše terapiju, jer vas krvni ugrušak može dovesti u vrlo ozbiljnu situaciju.

Foto: Shutterstock

Čudno kliktanje u koljenu – sa sve više rekreativnih trkača, bolovi u koljenu više nisu rezervirani za starije i profesionalne sportaše već i sve veći broj mlađih počinje osjećati bolove, pogotovo one koje svoje radne dane provode sjedeći  osam  sati za kompjuterom. Zglobovi se moraju micati lagano i ne smije biti problema. Nekada se može dogoditi da se u koljenu čuje čudno kliktanje ili da koljeno čudno „preskoči“ kada čučnete, nakon čega slijedi osjećaj pritiska i blokiranje, što može nagovještavati problem s meniskom ili išijas. Dijagnoza puknuća meniska postavlja se uzimanjem anamneze te kliničkim pregledom. Pregled se sastoji u nizu specifičnih testova koji u pravilu nisu bolni. Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion pruža usluge specijalističkih pregleda i dijagnostike pomoću najsuvremenije tehnologije. Kod ovakvih tegoba najčešće se već samim pregledom  postavlja dijagnoza rupture meniska. Pretraga se može nadopuniti s magnetskom rezonancom ali to se preporučuje tek nakon  pregleda ortopeda ili traumatologa. Preporučuje se učiniti i nativnu radiološku snimku koljena.

U svakoj od ovih situacija, ili općenito kod problema s koljenom, olakšajte si probleme i posjetite vrhunskog ortopeda koji će vam olakšati kretanje. 

Kada je riječ o ortopediji, važno je prepustiti se u ruke iskusnim stručnjacima koji će točno prepoznati vrstu ozljede i primijeniti najbolji mogući tretman. Zagreb, kao centar medicinske izvrsnosti, nudi posjetiteljima specijalizirane ustanove,  gdje možete lako dogovoriti pregled i započeti tretman svojih problema. Osim stručnosti doktora, važno je i ostalo medicinsko osoblje, a to je upravo ono što Zagreb nudi, kompletnu uslugu vrhunskih doktora i educiranog medicinskog osoblja sa znanjem stranih jezika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije