Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba s virusima

Ojačajte imunitet svog djeteta prije nego što stigne sezona prehlada

'woman administering fluids with syringe in son\'s mouth'
'Stockbyte'
28.09.2010.
u 09:00

Vitamin C neka vam bude dio svakodnevne rutine u hladnijim mjesecima.

Velike grupe u vrtićima, kao i ružno hladno vrijeme, pogoduju razvoju virusa. Stoga ne iznenađuje prvi val prehlada koji je zahvatio najmlađe. No, ususret zimskim danima, kada su prehlade česta pojava, postoje učinkoviti trikovi kojima se mališanima (a i odraslima) može ojačati imunitet i organizmu pružiti zaštita od uzročnika bolesti.

– Na jačinu imuniteta djeluje i naslijeđe, tjelovježba, naše psihičko stanje, ali i hrana koju jedemo. Važno je da svom mališanu ponudite i mnogo tekućine jer ona igra veliku ulogu u izbacivanju štetnih tvari iz organizma. Manja djeca dnevno bi u organizam trebala unijeti oko litru vode, a odrasli i dvije litre – ističe pedijatrica dr. Ankica Golubić. Dobrodošla pomoć su i biljni čajevi zaslađeni prirodnim “pojačivačem” imuniteta – medom.

Djeci je dobro davati i vitaminske pripravke, međutim, ne na svoju ruku, pametno je posavjetovati se s pedijatrom. Budući da mala djeca ne smiju uzimati lijekove protiv prehlade, vaš će vjerni saveznik u bildanju imuniteta biti vitamin C. U zimskim mjesecima neka uzimanje tog vitamina bude dio rutine. Imate li malu bebu, kombinirajte ga s vitaminom D. Izvrsni prirodni imunostimulansi su i aloe vera i ehinacea.

Ključne riječi

Komentara 9

JA
jankoprekobrda
12:12 28.09.2010.

Dajte najte, neka se bebac svak dan nahrda spekeca i cesnjaka sa policama, pa mu dati jos cajeka sa malo snapsa nutri, tak vam bu kak celik nikakasna viroza nebu zisla. Kaj limuncek i te gluposti, kak su nasi dedi ziveli nigdar limun nisu videli a kaj probali, a doktora su triput v zivljenju videli.

SA
sanjin003
13:18 28.09.2010.

@janko kad su tako djedovi i bake zdravo živjeli informiraj nas koliki je bio prosječni životni vijek prije stotinjak god.sigurno bar oko 90 :)

SA
sanjin003
11:07 28.09.2010.

hm svaka čast vitaminu c,ali malo je oko njega i imuniteta prenapuhano.ispitivanja su pokazala da su ljudi koji cijele godine uzimaju vitamin c u prosjeku prehlađeni samo jedan dan manje od onih koji ga uopče ne uzimaju u dodacima.baš i nije neke velika razlika :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije