Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki znanstvenici otkrili da je radi dana poslije umjesto viskija bolje piti rusko piće

Od viskija glava boli gore nego od votke

alkohol
Photos.com
21.12.2009.
u 14:44

Ispitivanju se podvrglo 95 dobrovoljaca, a oni koji su pili viski redom su izvještavali o snažnijim simptomima mamurluka, kao što su glavobolja, žeđ, umor i slično.

Opijanje viskijem rezultirat će gorim mamurlukom nego opijanje votkom, pokazala su istraživanja američkih znanstvenika. Objašnjenje leži u molekularnom sastavu, odnosno broju molekula zvanih “congeners”, odnosno o malim količinama kemikalija poput acetona, acetaldehida i tanina, kažu istraživači sa Sveučilišta Brown.

Ispitivanju usporednog utjecaja prekomjernog ispijanja votke i viskija podvrglo se, inače, 95 dobrovoljaca kojima je dano trećinu više alkohola od dopuštenog za vozače u Velikoj Britaniji. Dobrovoljci koji su pili viski redom su izvještavali o snažnijim simptomima mamurluka, kao što su glavobolja, žeđ, umor i slično od onih koji su potezali iz čaše s votkom. Što se, pak, koncentracije tiče, obje su skupine pokazivale sličnu razinu; i jednima je i drugima bila podjednako načeta. Studija je pokazala i da članovi obiju promatranih skupina nisu imali posebnih ili različitih poremećaja sna.

Profesor Damaris Rohsenow koji je vodio istraživanje na Sveučilištu Brown na Rhode Islandu, upozorava da je studija, među ostalim, otkrila da radnici na osjetljivim i opasnim poslovima mogu trpjeti posljedice prekomjernog pijenja i dugo nakon što je alkohol ispario iz njihova krvotoka.

Autori studije ističu i da ustrajavanje na votki cijele noći, umjesto na viskiju, nikome neće unaprijediti sposobnosti idućeg dana. Podsjećaju da pretjerano ispijanje bilo kojeg alkoholnog pića može imati brojne neželjene kratkoročne i dugoročne posljedice, te da nema alkoholnog pića i opijanja bez rizika od mamurluka. Na to vrijedi posebno podsjetiti s obzirom na dolazeće dane druženja i slavlja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije