Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prazne klupe

Od petog do osmog razreda bit će čak devet odjela manje

osnovci
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
12.08.2014.
u 13:06

U osnovnim školama Karlovačke županije 2002. bilo je 10.654 učenika, sada ih je 8833

Ukupno 8833 učenika pohađat će osnovne škole u Karlovačkoj županiji u novoj školskoj godini. To je razred manje u odnosu na lani. Time se, nažalost, nastavlja očekivani negativan trend smanjivanja broja učenika.

Standardni prvašići

Veseli jedino što će u školske klupe prvi puta sjesti 1161 prvašić ili samo jedan manje nego godinu ranije.

– Važno je napomenuti da je od petog do osmog razreda došlo do smanjenja čak devet odjela što se dosta reflektiralo na tehnološki višak. Bilo je problema s popunjavanjem satnice – napominje pomoćnica predstojnika Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji Vlasta Novosel.

Dodaje da unatoč tome nije došlo do zatvaranja neke od ukupno pedeset područnih škola. Da ipak nije baš sve tako crno pokazuju dvije najveće karlovačke škole Grabrik i Dubovac u kojima se broj učenika povećao, isto kao i u OŠ Turanj.–

U sedam godina u OŠ Dubovac imamo dva razredna odjela više. Ove smo godine u prvi razred upisali 110 djece ili četiri razreda. Ugodno smo iznenađeni takvim brojkama.

Veseli nas povećanje broja učenika. Vjerujem da je tome razlog kvaliteta rada, obrazovan i stručan kadar, kao i veliki trud svih nas u školi – napominje ravnateljica OŠ Dubovac Irmelina Sablić.

Vjeruje da će brojke, ali i kvalitetu zadržati i sljedećih godina. Po demografskim pokazateljima u Karlovačkoj županiji još od 1998. godine prirodni je prirast u stalnom opadanju.

Nešto bolja slika bila je 2012. kada je broj novorođene djece porastao u Karlovcu, Dugoj Resi i općini Barilović. Međutim, u razdoblju od 1996. do 2012. naša je županija izgubila čak 16.171 stanovnika.

Ostali bez 1600 đaka

To se itekako odražava i na škole, od kojih mnoge muku muče kako popuniti razrede. I, ne samo to, danas su rijetke obrazovne ustanove sa četiri paralelke. Po napravljenim procjenama u jednom smo desetljeću ostali bez 1600 učenika.

To najbolje potvrđuje podatak o broju razrednih odjela 2002./2003. kada je u županiji bilo čak 10.654. osnovaca. U 2012. imali smo ih oko devet tisuća. U školskoj godini, koja je pred nama, bit će samo 8833 djece.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije