Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
omiljene tradicije

Od bojanja jaja do uskrsnog zeca: Evo otkuda potječu popularni uskrsni običaji!

Shutterstock
05.04.2023.
u 12:30

Mnogi kršćani drže korizmu, razdoblje od 40 dana tijekom kojeg se zavjetuju da će se suzdržati od nečega - šećera, alkohola, mesa ili gotovo bilo kojeg drugog poroka - kao vrstu pročišćenja u pripremi za Uskrs

Jaja, uskrsne košare i golemi zec koji se ušulja u domove i nosi darove. Zvuči poznato? Ovo su samo neke od mnogobrojnih običaja i tradicija za vrijeme Uskrsa. Nerijetko svaka obitelj ima svoje vlastite običaje, no neki su vrlo popularni i rade ih svi. Evo nekih od najpoznatijih uskrsnih običaja, ali i odakle potječu, piše Reader's Digest.

Bojanje uskršnjih jaja: Zvijezda Uskrsa je jaje - pobojano na prirodan način ili s različitim ukrasima, bez ove namirnice Uskrs je nezamisliv. O ovom simbolu, koji predstavlja novost života i rođenja te podsjeća na Kristovo uskrsnuće, kruže legende. Uskrsne tradicije diljem svijeta uključuju skromno jaje; nose se u crkvu, daju kao darovi, a i skrivaju za dječju zabavu. Pisanice su se bojale kako bi predstavljale Kristovu krv. Nekada su pisanice bile bojane samo crvenom bojom te su se nosile na blagoslov kako bi predstavljale Kristovu muku i krv, a sada je to samo zabava za obitelj i izražavanje kreativnosti. Bojanje pisanica započelo je u Ukrajini. Koristili su se vosak i boja, a cijeli proces zvao se pysanka.

Darivanje pisanica:  Darivanje pisanica drugima, znak je novog života u mnogim zemljama. Jaje simbolizira novi život, plodnost i ponovno rođenje, a njegov okrugli oblik također simbolizira zemlju i povezanost s prirodom. 

Dar od uskršnjeg zeca: Uskrs je dobio ime po Eostre, poganskoj božici koja je simbolizirala plodnost. Zečići su poznati po svojoj plodnosti, pa se zec povezivao s božicom, a time i s blagdanom. Tradicionalni festival kojim se slavi Eostre obično se održava u proljeće, a tada se kunići obično razmnožavaju. Crtana verzija uskršnjeg zeca, koji djeci dostavlja uskrsne košare pune čokolade i slatkiša, prilično je moderan izum, populariziran marketinškim kampanjama u 20. stoljeću.

Traženje uskršnjih pisanica: Od svih uskršnjih tradicija, rijetko što je zabavno kao traženja uskršnjih jaja - za djecu ili odrasle. Odrasli skrivaju jaja, a djeca ih radosno traže. Tradicija je započela s Martinom Lutherom, teologom iz 15. stoljeća. Radost lova trebala je simbolizirati radost koju su osjetile Marija i Marta nakon što su otkrile prazan Kristov grob nakon što je uskrsnuo.

Jedenje čokoladnih zečića: Voljeli ih ili mrzili, šuplji čokoladni zečići najvjerojatnije će biti dio vašeg Uskrsa. Uzimajući u obzir neodoljivu količinu čokolade, možda se može činiti kao jedna od bizarnijih uskršnjih tradicija. No, postoji razlog iza popularnosti ovog slatkiša. Godine 1939. proizvođači čokolade htjeli su pronaći način za izradu čokoladnih zečića koji bi mogli biti veliki i dekorativni, a opet laki za jesti. 

Jedenje uskrsne gozbe: Mnogi kršćani drže korizmu, razdoblje od 40 dana tijekom kojeg se zavjetuju da će se suzdržati od nečega - šećera, alkohola, mesa ili gotovo bilo kojeg drugog poroka - kao vrstu pročišćenja u pripremi za Uskrs. Simbolizira 40 dana koje je Isus proveo posteći u pustinji i kulminira ogromnom uskršnjom gozbom, obično s obitelji.

Pečenje janjeta ili šunke: Većina tradicionalnih uskršnjih večera uključuje meso, a od toga gotovo svi poslužuju šunku, simbol sreće u mnogim kulturama. Što se tiče vjerskih uskršnjih tradicija, janjetina je omiljena. Židovi koriste janje kao simbol obećanog Mesije, a kršćani Isusa nazivaju "Jaganjcem Božjim". Stoga nije neuobičajeno vidjeti janjetinu u središtu gozbe. 

Pečenje uskrsnih peciva s križem: Vruće pecivo i drugi kruhovi označeni simbolom križa nisu samo uskršnja tradicija; često se jedu i na Veliki petak. Diljem svijeta na dan Uskrsa jedu se različiti slatki kruhovi, uključujući choreg (Armenija), pasku (Ukrajina), babku (Poljska), tsoureki (Grčka) i talijanski uskrsni kruh. Samo pecivo označava dolazak kraja razdoblja korizme, križ na vrhu simbolizira Isusovo raspeće, dok se začini koje sadrži povezuju s balzamiranjem Isusa nakon njegove smrti te obično uključuju i narančinu koricu koja odražava gorčinu njegovih patnji na križu

Ukrašavanje ljiljanima: Ovi elegantni cvjetovi u obliku trube postali su toliko povezani s blagdanom da su nazvani uskršnji ljiljani. Bijela boja simbolizira čistoću, a oblik podsjeća vjernike na trube koje će navijestiti Kristov drugi dolazak. Također, većina crkvi kiti se bijelim ljiljanima na Uskrs. 

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije