Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alarm za roditelje

Od 3700 “osmašica” samo ih se 296 cijepilo protiv opasnog HPV-a

Cijepljenje
Foto: iStockphoto
17.01.2015.
u 09:15

Grad Zagreb financira cijepljenje djevojčica osmih razreda OŠ, a u sedam godina cijepljena je 2441

Poražavajući je podatak da se prošle godine samo osam posto djevojčica osmih razreda zagrebačkih osnovnih škola, odnosno njih 296 od 3700, cijepilo protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Podatak je to koji zabrinjava stručnjake ginekologe i onkologe okupljene u Povjerenstvu za prevenciju infekcije HPV-om Grada Zagreba, a koje je jučer, uoči današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice koji će se obilježiti na Trgu P. Preradovića, okupila pročelnica za zdravstvo Mirna Šitum. Želeći osvijestiti roditelje koji ne iskoriste sve osigurane doze cjepiva (lani ih je ostalo 315 neiskorištenih), Šitum je organizirala konferenciju “Zašto zatvaramo vrata budućnosti?”.

– Svaki se dan zarazi još jedna žena, a svaka treća umire od raka grlića maternice. Cilj je roditelje osvijestiti o potrebi cijepljenja jer je riječ o karcinomu za koji imamo lijek i možemo ga prevenirati – kazala je M. Šitum.

Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj HZJZ-a Andrija Štampar, čiji liječnici provode akciju, istaknuo je da je rak grlića maternice druga najčešća zloćudna bolest kod žena. Akciju edukacije o cijepljenju pokrenuli su prije sedam godina gradonačelnik Milan Bandić i Šostar, no zbog slabog odziva Šitum je odlučila problem HPV-a više približiti roditeljima.

Liječnici su se složili da je za slabo cijepljenje, za koje smatraju da bi trebalo biti obvezno i dostupno svima – jer druge lokalne sredine ne financiraju cjepivo kao Zagreb – i da su za slab odziv, osim neinformiranosti, zaslužni i liječnici, od kojih neki vode “kampanju protiv cijepljenja”.

– Roditelji nemaju informacije, a kada ih imaju, misle da im djeca neće ulaziti tako skoro u spolne odnose, a budu li, neće ih imati sa zaraženom osobom – kazala je Marina Kuzman, članica Povjerenstva. Njezina kolegica Nives Šikanić-Dugić, specijalizirana za adolescentsku ginekologiju, prepričala je iskustva iz svoje ordinacije.

– Dođe mi majka i raspituje se o cjepivu. Nakon što objasnim sve medicinske karakteristike, kažu mi da su se raspitivale kod svog ginekologa i obiteljskog liječnika koji oklijevaju s preporukom. Na kraju me pitaju bih li cijepila svoje dijete. A ja svoju kćer jesam cijepila – kazala je N. Šikanić-Družić.

Liječnici iz Povjerenstva tvrde da je dosad u svijetu “podijeljeno” 180 milijuna doza cjepiva, koje je relativno novo s registracijom unatrag 10 godina, te da nije utvrđena nijedna ozbiljna nuspojava. Onkolog Damir Eljuga čudi se što roditelji ne misle na budućnost svoje djece, ponajprije kćeri, jer je rak grlića maternice čiji je HPV uzročnik jedan od najpreventabilnijih karcinoma.

– Imam dvije kćeri i jednoj sam savjetovao cijepljenje u 19. godini. Ginekološki pregledi također su izuzetno važni kao prevencija jer može proći i 10 godina da se od virusa razvije rak – kazao je Eljuga.

Dermatovenerolog Mihael Skerlev, šef Povjerenstva, istaknuo je da muškarci nisu samo “komarci” koji prenose bolest, nego da i sve više dečki obolijeva od raka penisa.

Komentara 14

VR
vrt
18:10 17.01.2015.

Do kada ćemo pod krinkom članka čitati o svim silama reklamiranom cijepivu koje nije do kraja ispitano, s teškim (i smrtnim posljedicama!) koje ne štiti od većine sojeva HPV-a i koje psiholoski pridonosi povećanoj spolnoj aktivnosti (jer mladi dobivaju osjećaj zaštite)? Čestitke roditeljima koji se uspjevaju othrvati ovom konstantnom pritisku malog dijela doktora u sprezi (gradske) politike i farmaceutske industrije, a sve na račun stanovnika Zagreba (jedna doza je 3000kn!)!

Avatar abakus
abakus
19:39 17.01.2015.

Nisu ljudi blesavi. Nudi se neprovjereno cijepivo koje k tome štiti (da li?) samo od nekoliko tipova HPV-a, a ne svih. Ne zna se štiti li zaista, ne zna se koliko dugo traje ta navodna zaštita jer je prekratko u uporabi, no sasvim je pouzdano da ne štiti od cijelog niza drugih spolnih bolesti za koje oni koji "šaraju" uokolo moraju imati konkretnu zaštitu - koja pak, ako se koristi, štiti i od zaraze HPV-om. Da i ne govorim da je najbolja zaštita vjernost i nemijenjanje "partnera". Potencijalno opasno i zapravo beskorisno. Tražite si drugo tržište, farmaceuti.

TO
tonkica
19:30 17.01.2015.

Problem je sto se roditelji boje mogucih posljedica. Apsolutno nitko nas nije niti pokusao uvjeriti da to cjepivo jednoga dana nece biti glavni uzrocnik steriliteta kod zena. Uistinu ne vjerujem lobijima da su ga dovoljno kvalitetno testirali, barem ne dugorocno. Nadalje, zaraza HPV-om moze se izbjeci odgovornoscu prema sebi i partneru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije