Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobično

Objašnjenje viralne optičke iluzije koja nestaje: Vidite li zelenu boju?

Twitter
01.06.2023.
u 06:00

Ova zanimljiva iluzija vjerojatno je uzrokovana fenomenom koji se zove Troxlerov efekt ili Troxlerovo blijeđenje, u kojem će gledanje u fiksnu točku uzrokovati nestanak perifernih objekata i boja.

Nedavno je na Twitteru postao viralan "očni test", odnosno optička iluzija u kojoj se čini da objekti nestaju i pojavljuju se pred očima gledatelja. Tweet s pojedinostima o eye-fecta prikupio je više od 4,5 milijuna pregleda. Čini se da na prednjoj strani slika uključuje znak plus okružen prstenom ružičastih krugova s ​​još jednim nevidljivim krugom koji ih okružuje poput kotača, piše NY Post.

Međutim, ovaj test je više nego što se čini: pokušajte slijediti ružičasti krug i "vidjet ćete sve ružičasto", prema tweetu. U međuvremenu, fokusiranje na znak plus će promijeniti kružnu sferu u zelenu. Isto tako, gledatelji mogu učiniti da ružičasti krugovi nestanu iz vizualne centrifuge držeći svoje oči na križu dulje vrijeme. Zbog toga će zelena kugla izgledati kao da sama kruži oko simbola.

Foto: Twitter

Nepotrebno je reći da je ova iluzija izazvala naprezanje mozga kod mnogih, a jedan zbunjeni ljubitelj zagonetki komentirao je: "Vidim i zeleno i ružičasto u isto vrijeme." "Ja pokušavam učiniti da svi ružičasti krugovi nestanu", našalio se drugi. Kao što je primijetio jedan korisnik Twittera, ova zanimljiva iluzija vjerojatno je uzrokovana fenomenom koji se zove Troxlerov efekt ili Troxlerovo blijeđenje, u kojem će gledanje u fiksnu točku uzrokovati nestanak perifernih objekata i boja.

Mehanika koja stoji iza učinka, nazvanog po švicarskom liječniku i filozofu Ignazu Paulu Vitalu Troxleru, i dalje izmiče znanstvenicima, izvijestio je BigThink.com. Međutim, stručnjaci teoretiziraju da je fenomen povezan s načinom na koji naš mozak percipira određene podražaje.

VEZANI ČLANCI: 

Prema BigThink.com, "nepromjenjivi podražaji će na kraju nestati iz naše svijesti, dok će naš um ispuniti područja gdje su bili pozadinskim informacijama ili bojom." Otuda nestajuće ružičaste kugle. “Osjetno blijeđenje” ili “ispunjavanje” povezano je sa sakadama, nevoljnim pokretima očiju koji se događaju čak i kada se pogled čini usmjeren na jednu točku”, pišu. Ovaj se učinak pojačava kada je slika podražaja slabog kontrasta ili je zamućena, po mjestu. Kao i kod mnogih optičkih iluzija, ovaj fenomen možda u konačnici pokazuje sposobnost ljudskog uma da donosi prebrze zaključke.

GALERIJA: Ovo su najpoznatije optičke iluzije koje će vas itekako zbuniti!

1/5

Komentara 1

Avatar 365dias
365dias
09:41 01.06.2023.

"gledatelji mogu učiniti da ružičasti krugovi nestanu iz vizualne centrifuge držeći svoje oči na križu dulje vrijeme" - iz vizualne centrifuge??? vrhunsko nounarstvo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije