Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova teorija

Nisu samo geni u igri. Muškarci ćelave zbog gravitacije?

ćelavost
Foto: Thinkstock
02.12.2013.
u 13:07

Uši utječu na smanjenje utjecaja gravitacije pa u tome leži razlog zašto muškarci rijetko gube kosu na liniji iznad ušiju.

Nisu samo naslijeđeni geni razlog nečije ćelavosti. Najnovija teorija londonskih istraživača objavljena u časopisu Plastic and Reconstructive Surgery poprilično je čudna. Naime, smatraju da na ćelavost utječe i gravitacija. Emin Tuncay Ustuner, estetski kirurg iz Ankare, smatra da gravitacija može imati velik utjecaj na ovaj problem jer prema dolje "vuče" kožu vlasišta, piše Daily Mail.

Kod mlađih muškaraca vlasište ima dovoljno masnog tkiva ispod kože pa je vlasište dobro hidratizirano i ne stvara velik pritisak na folikule vlasi, tvrdi Ustuner. No, kako čovjek stari, smanjuje se razina testosterona i sloj potkožne masnoće na vlasištu sve je tanji pa se povećava pritisak na folikule.

Kao posljedica toga, u skalp se "ugrađuje" dihidrotestosteron koji djeluje na ubrzanje ciklusa rasta kose, no nedovoljno da bi spriječio gubitak jer se radi o začaranom krugu u kojem veća razina hormona smanjuje količinu potkožne masti. Tijekom vremena, folikuli postaju sve manji i to utječe na progresivan gubitak kose, kaže Ustuner.

Da je riječ o utjecaju gravitacije potvrđuje činjenica da se gubitak kose događa na samom vrhu glave, gdje je zbog utjecaja gravitacije i najveći pritisak, tvrdi i dodaje da su varijacije najčešće zbog različitih oblika glave.

Uši utječu na smanjenje utjecaja gravitacije pa u tome leži razlog zašto muškarci rijetko gube kosu na dijelu glave gdje se nalaze uši.

>>Ćelavost može biti i dobra jer smanjuje rizik od raka prostate

Komentara 2

Avatar Django
Django
14:51 02.12.2013.

Ovo je dokaz da su muškarci sa Marsa. Zamo je gravitacija manja i zato kosa ne opada. A i Stojko se lakše digne....

AR
anica.rendulic
10:54 17.05.2017.

Neki kazu da pametna kosa napusta ludu glavu! Moglo bi se tako i reci, jer ima nesto istine u tome. Vecina muskaraca dali nema ili ne koristi razum. Sve sto rade to je povrsinski i ne razmisljaju uopce ili jakoko malo o rizicima i posljedicama. Kod muskaraca je racionalno rarmisljanje razvijenije dok su emocionalno osiromaseni. Najbolji dokaz zo to je njihova perverzna fantazija iz koje se radza ljubav prema oruzju i ratovima, a onda sve to opet na bazi vjerovanja u moc sile. Kao da je sila ta koja rjesava sve zivotne i svjetske probleme. Nije li to sve ludilo, a ne pamet?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije