Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Niste 'čistunci' i mnogo psujete? Evo zašto vam to 'ide u prilog'

Psovanje
Foto: Thinkstock
14.12.2015.
u 10:42

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Language Sciences pokazali su da osoba koja psuje nije nužno lijena ili manje obrazovana

Gledaju vas poprijeko i kritiziraju jer ste pravi "kočijaš?"

Nemoj biti "kočijaš", "seljačina", "primitivac", "uličar"... I tako se može nastaviti niz različitih etiketa koje se dodjeljuju osobama koje psuju – i to za oba spola.

Ipak, bez obzira na to smatrate li da je riječ o nedostatku kulture, odgoja ili nečem trećem, povremeno psovanje zapravo i nije tako loša stvar. 

To što možete "oplesti" (ne)zavidan broj psovki, može za vas značiti i nešto dobro. 

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Language Sciences pokazali su da osoba koja psuje nije nužno lijena ili manje obrazovana. Navodi se da su osobe koje psuju osobe sa širokim vokabularom. 

I ne misli se pritom samo na maštovitost "slaganja" psovki. 

Ispitanici u dobi od 18 do 22 godine zamoljeni su da u 60 sekundi izgovore što je moguće više psovki. Zatim je pred njih postavljen izazov da u istom vremenskom roku nabroje što više životinja. Pokazalo se da su oni koji su prednjačili u psovkama imali i bolje rezultate u nabrajanju životinja te da su puno bolji u komunikacijskim vještinama na svim razinama i područjima razgovora od "čistunaca", piše Daily Mail. 

>>Jeste li 'kočijaši' ili 'dobrice'? Iznenadit će vas, ali evo zašto je psovanje dobro za vaše zdravlje

Ključne riječi

Komentara 5

MA
maxxxx
11:25 14.12.2015.

Večernji, goni se u tri pi*ke mateine

LO
Lokislav
11:30 14.12.2015.

Petrina trebao biti u najmanju ruku doktor znanosti.

DU
Deleted user
11:20 14.12.2015.

Bravo Linda, predlažem za slijedeći članak istraživanje o podrigivanju i puštanju vjetrova u društvu i kako je to zdravo i ide u prilog... Zapravo bilo kakav odgoj je nezdrav i napad na slobodu, ljudska prava i rodnu jednakost čitatelja VL...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije