Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Nije "bezopasan": Tonik za lice može oštetiti kožu

akne, žena (1)
Thinkstock
29.04.2013.
u 14:00

Tonik je danas postao popularniji i od krema protiv bora i od proizvoda koji sprečavaju nastanak akni...

Svaka peta žena upotrebljava tonik za čišćenje kože, no oni mogu sadržavati neke štetne sastojke, primjerice alkohol koji isušuje kožu i parabene koji mogu izazvati alergije.

Tonici bi trebali čistiti nečistoće s lica, sužavati pore i sprečavati nastanak prištića, međutim stručnjaci kažu da alkohol može izazvati crvenilo, povećati rizik od izbijanja akni te povećati osjetljivost kože na štetan utjecaj okoliša. Njegova redovita upotreba zapravo izaziva iritacije i donosi više štete nego koristi, prenosi Daily Mail.

– Iako se čini da nakon tonika koža odmah izgleda čišće i zategnutije, u većini slučajeva riječ je o skupom sapunu od vode, boja, konzervansa, alkohola i kiselina – kaže Constance Campion, viša medicinska sestra iz Plastic Surgery Associates.

Što umjesto tonika?

Dermatolog Sam Bunting smatra da tonik ne treba koristiti ni ako je "provjereno" prirodan već da ga treba zamijeniti sapunom.

– Sapuni su nekad ostavljali ostatke nečistoća, ali današnji potpuno čiste i ne remete prirodnu ravnotežu kože pa nema potrebe koristiti tonik.

Stručnjaci savjetuju da ako već koristite tonike, dobro proučite sastojke, pa odaberete one s biljnim uljima ili alojom verom koja smiruje kožu. Mogu sadržavati i salicilnu kiselinu koja pomlađuje kožu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije